Rehberlik Araştırma Merkezi

Yazı İçeriği

Rehberlik ve araştırma merkezi, ram açılımı, ram raporu, ram randevu nasıl alınır ve daha fazlasını bu yazımızda bulabilirsiniz.

RAM Açılımı

Ram açılımı, RAM merkezi, rehberlik araştırma merkezi olarak yapılabilir ve engelli bireylerin değerlendirilmesini sağlayan resmi bir kurumdur. Ram merkezi Özel Eğitim Ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışır.

Ram Raporu

Nedir?

Ram raporu nedir: Engelli bireylerin engel oranına ve engel türüne göre ram merkezi engelli bireylere bu raporu verir. Bu raporda zihinsel engelli bireyler için, zihinsel engeline göre ram raporunda modüller yazar.

Aynı şekilde otizm veya yaygın gelişimsel bozukluğu olan bireylere de otizm eğitimine uygun olarak ram raporu ve modülleri verir. Rehberlik araştırma merkezleri otizmli bireylerde anlam ve kavram çalışması için modüller ekler. Ayrıca sosyal adaptasyon için 8 bireysel eğitimin üzerine 4 ders de grup eğitimi ekler. Tabi grup eğitimi ihtiyacı olan bireylere göre değişkenlik gösterir. Bütün otizmli veya diğer engel grubuna verilmeyebilir.

Ayrıca ram merkezleri yani rehberlik araştırma merkezleri diğer engel tiplerine de ram raporu verir. Bu engel grupları dil ve konuşma ya yönelik oluşan sorunları da kapsamaktadır. Ram merkezinde yani rehberlik araştırma merkezlerinde dil konuşma bozukluğu olan kişiler için de ram raporu çıkmaktadır. Ram raporunu çıkartabilmek için engelli sağlık kurulu raporunun olması gerekmektedir.

Bir diğer rapor çıkartabilen engelli bölümü de fiziksel engeli olan bireylerdir. Fiziksel engelli olan bireylerde de engelli sağlık kurulu raporuna ihtiyaç duyulmaktadır.

Rehberlik araştırma merkezinden den çıkartılacak ram raporu bazı engel gruplarına çıkartılabilir. Bu engel grupları felç veya inme geçirmiş bireyler, CP yani cerebral palisili çocuklar, musküler distrofi yani kas hastalığı olan bireyler,  parapleji yani bedenin 4 tarafında oluşan felç durumlarında, poliosekelli yani çocukluk döneminde geçirilen felç veya inme, multip skleroz yani beyinde plak oluşan bireylerde, bracial pleksus yani kola giden sinirlerde oluşan harabiyet, trafik kazası sonrası oluşan omur ilik yaralanması gibi çeşitli hastalıklara rehberlik araştırma merkezi bu raporu verebilir.

Nasıl Çıkartılır?

Ram raporu engelli sağlık kurulu raporunun en az %20 engel oranı olması durumunda bulduğunuz ilçenin rehberlik araştırma merkezine başvuru yaparak RAM raporunuzu alabilirsiniz.

Kimler Alabilir?

Fiziksel, zihinsel, otizm, dil konuşma bozukluğu, görme ve işitme engelli bireylerin bu engele dair sağlık kurulu raporu ile belgelenen sorununa istinaden RAM raporu alınır.

Geçerlilik Süresi

Ram raporu 6 ay, 12 ay veya 24 ay şeklinde düzenlenir. Bu süre zarfında eğitimden yararlanır. RAM raporunun süresi bittikten sonra tekrar başvuru yapılır. Ve yeniden değerlendirmeye alınır.

Evde Eğitim İçin RAM Raporu Nasıl Alınır?

Evde fizik tedavi görmesi gereken bireylere sağlık kurulu rapor yanı sıra hastaneden almış oldukları 3 hekim raporu ile evde eğitim alabilir raporu çıkartmış olur. Bu sayede özel eğitim merkezine gelmeden evde fizik tedavi hizmeti alabilir.

Rehberlik Araştırma Merkezi, Ram Raporu, Ram açılımı, Ram Randevu
Rehberlik Araştırma Merkezi – Akademik Terapi

Rehberlik Araştırma Merkezi Özel Eğitim Merkezinde Aylık Kaç Seans Alabiliriz?

Aylık 8 bireysel ders alınabilir. Ayrıca grup eğitimi verilen öğrencilerimize de 4 grup eğitimi ekstradan eklenir.

Rehberlik Araştırma Merkezi RAM Randevu

Rehberlik ve araştırma merkezlerinden Ram randevusunu Özel Eğitim Ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü online randevu sisteminden alabilirsiniz.

Rehberlik Araştırma Merkezi Özel Eğitim

Özel eğitim, rehberlik ve araştırma rehabilitasyon merkezlerinde otizm tanılı bireylere ekstradan duyu bütünleme seansları verilir. Otizm bireylerde hassasiyet üst seviye olduğu için duyusal olarak bireylerin duyularında bütünlük sağlaması amaçlanır. Bundan dolayı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri otizmli bireylerde duyu bütünleme ihtiyacı olan bireylere özel duyu bütünleme tedavisi seansları verir.

Avcılar, Bakırköy, Esenyurt, Küçükçekmece ve Beylikdüzü bölgelerine ücretsiz servis desteği vererek hizmetlerimizi sürdürüyoruz.

Ücretsiz Randevu