Duyu Bütünleme Terapisi

Duyu Bütünleme Terapisi

Yazı İçeriği

Duyu bütünleme terapisi ile duyusal olarak problemi olduğu düşünülen çocuk değerlendirmeye alınır. Değerlendirmede eksik veya hassasiyet gösterdiği yönler belirlenir bu durum göz önünde bulundurularak bir terapi programı çıkarılır. Duyu bütünleme alanında bulunan materyaller çocuğun motivasyonunu yüksek tutmaya ve yoğun duyusal girdiye olanak vermektedir.

Beyinde veya duyu algılamada oluşacak problemler davranış ve hareketi etkilemektedir. Duyusal olarak zengin şekilde sağlanacak bir ortam beynin yeni bağlantılar oluşturarak gelişmesini artırmaktadır.

Duyu Bütünleme Terapisi: Oyun

Terapilerde çocuk kendini oyun oynuyor gibi düşünüyor olması son derece önemlidir. Yüksek motivasyon beynin uyarılabilirligini artırmaktadır. Duyu bütünleme terapisinde bulunan çocuklar çeşitli duyulara maruz kalarak eksik yönlerini tamamlamakta ve yaşıtlarıyla olan arada ki farklarını ortadan kaldırabilmektedir.

Duyu bütünleme terapisi ile çocuğun güçlü hissettiği duyularla başlayıp bunları zayıf olduğu veya hassas olduğu duyularla birleştirerek çocukların farkındalıkları artırılmakta ve motive, neşeli, daha özgür hisseden bireyler olması istenmektedir.

Duyu bütünleme terapisinde zayıf duyarlılığı olan çocukların zayıf oldukları duyular tespit edildikten sonra yoğun bir şekilde bu duyuları içeren oyunlar aktiviteler yapılmaktadır. Oyunlarda sık düşen sürekli savsak hareketlerde bulunan bir çocuğa benden farkındalığını artırmaya yönelik top havuzunda oyunlar, tırmanmaya ve hamaklardan çıkmaya yönelik aktivitelerle desteklenerek vücudunu daha iyi organize ederek zayıf olan vücut algısını artırmaya yönelik duyusal girdiler sağlanır.

Duyu Bütünleme Terapisi: Gözlem

Çocukların hassasiyet yaşadıkları duyular terapide gözlemlenir. Artmış duyusal hassasiyet çocukların beynini çok fazla yorabilmektedir. Yoğun hissedilen duyular çocukların huzursuzlaşmasına sebebiyet verebilmektedir. Terapide bunların daha normal seviyede hissedilmesi ve cevap vermesine yönelik duyu bütünleme uygulanabilmektedir. Bazı çocuklara oluşan yoğun duyu arayışı çocukların çok hareketli olmasına neden olmakta ve kendilerini sakinleştirmede güçlük yaşayabilmektedirler. Salıncak tipi aktiviteler kullanılarak veya sakinleşebilecekleri aktiviteler yapılarak geçişlerin yapılması sağlanır daha sosyal orantılı cevaplar verebilecekleri çocuklar haline gelmesine yönelik adımlar atılır.

Oyunlar ile duyu bütünleme terapisi yapılması çocukların çok daha yüksek seviyede duyusal cevaplar vermesine sağlamakta, sosyalleşmiş ve aktif bireyler olması istenmektedir. Oyun eksenli çalışmalar çocukların özgüvenini artırmakta her seansa daha istekli gelmeleri ve yüksek motivasyonla aktiviteleri gerçekleştirmeleri mümkün olmaktadır.

Sonuç

Tüm bu sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda beynin devamlılığı ve gelişimi için duyusal uyarılar zorunluluk haline gelebilmektedir. Duyusal olarak uyarının artırıldığı ortamlar beynin öğrenme ve gelişmesini esas alarak ilerlemektedir. Duyu bütünleme terapileri çocukların duyusal temelli sorunların onlara ilerde çıkarabileceği problemleri çözümlemede bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

Dilerseniz duyu bütünleme hakkında duyu bütünleme nedir ve duyu bütünleme bozukluğu makalelerimize de göz atabilirsiniz.

Ücretsiz Randevu