Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson Hastalığı Nedir?

Yazı İçeriği

Parkinson hastalığı nedir: Beyin içinde dopamin üreten hücrelerin azalması ile kendine gösteren Parkinson hastalığı çok yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Daha çok 60 yaş ve üzerinde görülen bu hastalığın kesin bir tedavisi yoktur.

Parkinson hastalığı ortaya çıktığında ilk evresinde çok bir belirti gözlemlenmez. Sonraki evrelere geçildiğinde hastalık kendini göstermeye başlar. En fazla titreme belirtisi kendisini gösterirken, 4.evreden itibaren etkisini kaybeder.

Parkinson Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir?

Parkinson hastalığı nedir, belirtileri nelerdir: Bu soruya kısaca beyindeki dopaminin yavaş yavaş kaybolması ile ortaya çıkar. Çoğunlukla kendini yavaş gösteren bir hastalık olduğu için farklı belirtileri karıştırılabilir.

Parkinson hastalığının belirtileri:

  • Titreme
  • Jest ve mimik kayıpları
  • Tek taraflı tutulmalar
  • Hareketlerde yavaşlama
  • Vücut içinde kaslarda katılaşma
  • Konuşmada güçlük yaşanması
  • Eklem ağrıları

Bu belirtiler Parkinson hastalığının belirtileri arasında olup, çoğunlukla titreme ile başlayan belirtiler yerini daha farklı belirtilere bırakır. Sonrasında hastanın yapısına bağlı olarak değişimler görülebilir.

Parkinson Hastalığı Neden Olur?

Parkinson hastalığı oluşumunda beyin içinde bulunan dopaminin üretilmemesi çoğunlukla sebepleri olarak gösterilir. Dopamini üretene hücreler azaldıkça hastalık daha da ilerler ve son raddeye gelindiğinde maalesef hasta artık yaşayamaz hale gelir.

Dopamini üreten hüceler vücudun hareketlerinden de sorumlu olduğu için doğrudan hareketleri etkiler. Dolayısıyla hastanın motor hareketlerinde sorunlar ortaya çıkar. Parkinson hastalığı nedir neyden dolayı olur sorusuna kısaca dopamin eksikliğinden dolayı ortaya çıkar denilebilir.

Parkinson Hastalığına Ne iyi Gelir?

Tam olarak tedavisi bulunmayan Parkinson hastalığının tedavisinde ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar hastalığın yavaş seyretmesini sağlar. Uzun vadede ortaya çıkabilecek etkilerini azaltır.

Parkinson hastalığı tüm vücudu etkileyen bir hastalık olduğu için hasta kişi üzerinde kötü sonuçlar doğurur. Önce titreme sonrasında tamamıyla yatağa bağımlı hale getiren bir hastalıktır. Hastaya çeşitli ilaçlar ve fiziksel tedaviler uygulanır.

Parkinson Hastası Ne Yememeli?

Parkinson tedavisi içinde beslenme çok önemli yer tutar. Özellikle aşırı karbonhidrat ve protein tüketimi konusunda dikkatli davranılmalıdır. Çünkü aşırı protein levodopanın etkisini engeller. Bu durumla karşılaşmamak için mutlaka besinlerin değerlerine dikkat edilmelidir.

Parkinson hastalığı nedir sorusuna cevap alındıktan sonra ilk yapılması gereken nasıl yaşanılacağı ile ilgili doktorla görüşme yapmaktır. Sonrasında doktorların tavsiyelerine uyarak yaşamınızı daha kaliteli bir hale getirebilirsiniz. Özellikle Parkinson hastaları özel olarak hazırlanan kahvaltı ve akşam öğünleri ile ilgili tavsiyeler dinlenilmelidir.

Parkinson Hastaları Ne Kadar Yaşar?

Parkinson hastaları ne kadar yaşar, hastalığın evreleri arasında nasıl bir yıl ilişkisi vardır? Bu soruların cevapları hastadan hastaya değişse de ortalama 20 yıl bir ömür hastalığa biçilmiştir. Çoğunlukla 60 yaş ve üzerinde görülen bu hastalık yavaş yavaş kendini gösterir ve kişiden kişiye değişim göstererek ilerler.

Günümüzde gençlerinde Parkinson hastalığına yakalandığı görülmüştür. 40’lı yaşlarda görüldüğünde genç Parkinson diye anılan hastalar kısa süre sonra hastalığın belirtileri ile karşılaşır. Önce titreme ile başlayan belirtiler, sonrasında yani hastalığın 4.evresinden itibaren etkisini yitirir ve tüm hareketlerde donma başlar.

Parkinson hastalığı nedir, tedavisi nasıl olur: Bu hastalığın belli bir tedavisi olmayıp sadece ilaçlarla etkisinin azaltılması sağlanır. İlerleyen süreçlerde fiziksel tedavi de dahil edilir. Hasta kendi bünyesine uygun olarak yaşamını sürdürür, fakat bu süre çok uzun değildir.

Parkinson Hastası Olmamak İçin Ne Yapılmalı?

Parkinson hastası olmamak için ne yapılmalı: Öncelikle kişinin günlük hayatında yaptıkları bu hastalığın başlamasını ve yavaş ilerlemesini etkilemektedir. Beslenme, uyku, spor kişinin hayatında önemli bir yerdeyse hastalıktan korunma ve hastalığın yavaş ilerlemesinde çok önemlidir.

Parkinson hastalığı tedavisi sürecinde spor yapmaya ve düzenli beslenmeye dikkat edenlerin etmeyenlere göre daha az hastalıktan etkilendiği görülmüştür. Ayrıca kahve tüketiminin de hastalık üzerinde olumlu katkıları olduğu düşünülmektedir. Günde 3 fincan kahve içmenin iyi olacağını bilim adamları belirtmektedir.

Parkinson Çeşitleri Nelerdir?

Parkinson hastalığı daha çok genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Hastalığın görüldüğü yaş aralıkları Parkinson hastalığının çeşitlerini de ortaya koymaktadır. Özellikle genç yaş ve ileri yaş Parkinson hastalığı çeşit olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hastalık günümüzde 15 yaş sonrasında görülmeye başlandığı için hastalıkla mücadele noktasında mutlaka önlemler alınmalıdır. Ayrıca Parkinson hastalığı nedir, hastalık için bireysel olarak neler yapılır sorularına cevap aranmalıdır.

Hastalık ortaya çıktığında genç yaşta bir birey için yapılması gerekenler aslında doğru ve sağlıklı yaşamaktan ibarettir. Düzenli beslenme ve düzenli spor hastalık için çok önemli katkılar sağlar. Hastalığın tedavisi konusunda bol bol yeşil sebzelerin tüketimi de çok etkili olup, hem ileri yaş hem de genç yaş Parkinson hastaları için tavsiye edilmiştir.

Ücretsiz Randevu