Fizik Tedavi Doktoru

Fizik Tedavi Doktoru

Yazı İçeriği

Fizik tedavi doktoru, vücudun hareket destek sisteminin muayenesini gerçekleştiren, rahatsızlığın tanısını koyan ve cerrahi yöntemler kullanmadan hastaya tedavi uygulayan hekimlerdir. Hareket sistemine dâhil olan eklem, uzuv, bel, boyun, dirsek, kalça vb. kısımlarda meydana gelen problemlerin tespitinde ve tedavisinde etkin bir rol oynar. Bu bölümlerin tedavisinde fizik tedavi uygulamaları, fizik tedavi doktorlarınca uygulanır.

Hareket sisteminin ardından gelen ikinci enflamatuar (romatizmal) rahatsızlıklar ise fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümlerinden rehabilitasyon kısmına girer. Bu bölümde ise; sinir sistemi, ortopedi, üroloji ve kardiyo alanlarında normale döndürücü ya da rahatsızlığı kolaylaştırıcı uygulamalar, uzman doktorlarca yapılır. Günlük hayatı etkileyen fiziki rahatsızlıklar fizik tedavi yöntemleri sayesinde tedavi edilir.

Devlet hastanesi fizik tedavi doktorları hastaya tedaviyi uygulamadan önce bazı tetkiklerde bulunur. Semptomlar tedaviye mani olmuyorsa, Fizik tedavi doktoru kontrolünde ameliyatsız fizik tedavi uygulamaları yapılır. Ameliyat gerektiren vakalarda ise, uzman cerrahlar devreye girebilir. Genellikle kronik ağrılar çeken hastaların başvurduğu fizik tedavi, ağrıyı azaltıcı nitelikte hastaya fayda sağlar. Kemikte meydana gelen; burkulma, kırık ya da çıkıklar ortopedi alanına girer. Bunların dışında kalan nörolojik ve ağrılı rahatsızlıklar devlet hastanesi fizik doktorları tarafınca tedavi edilir.

Fizik Doktoru

Ameliyat gerektirmeyen nörolojik rahatsızlıklarda, fizik doktoru belli aşamalarda tedavi uygular. Tedaviye geçmeden önce mutlaka hastanın semptomları gözlem altına alınır. Özellikle sıklıkla karşılaşılan karpal tünel sendromu fizik tedavi süreçlerini zorlayabilir. Bu durumda fizik tedaviye yardımcı olacak manuel tedavi yöntemleri belirlenir. Fizik tedavi doktoru tavsiyesi ile tedaviye başlandıktan sonra fizik tedavi egzersizleri ile tedaviye destek olunabilir.

Devlet hastanesi fizik doktorları “Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon” ünitesi adı altında anılır. Sinir yollarıyla alakalı cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmayan rahatsızlıklar, bu ünitedeki doktorlarca tedavi edilir. Nörolojik rahatsızlıkları olan bireyler akıllarındaki soru işaretleri için, fizik tedavi ve rehabilitasyon yorumları ışığında tedaviye yönelik çıkarımlarda bulunabilir.

Egzersiz ve hareketi teşvik eden fizik tedavi doktoru tedavi sonrasında da hastasını yakından izlemelidir. Tedavi sonrası oluşabilecek komplikasyonlar ya da yeni rahatsızlıklar takip edilirse, tedavi süreci kısalabilir. Aynı zamanda tedavi sonrasında doktorun verdiği egzersiz programına uyan bireylerin iyileşme sürecinde hızlanma meydana gelir.

Fizik Tedavi Uzmanı

Fizik tedavi doktorları sadece yetişkinler için değil bebeklerde fizik tedavi uygulamalarında da rol oynar. Özellikle 3 yaşından küçük bebeklerin baş çevresinin ölçümü ve nörolojik muayeneleri doğru aralıklarla kontrol edilmelidir. Olumsuz giden herhangi bir durumda fizik tedavi uygulamalarına geçilebilir. Bebekler hassas olduğundan dolayı, tedavi sırasında meydana gelebilecek sorunlardan biri olan fizik tedavi fazla akımı zararları vücutta gözlemlenirse, uzman doktorun müdahalesiyle problem çözülebilir.

Fizik tedavi doktoru gerek görürse tedavi sonrası hastaya çeşitli egzersiz programları verebilir. Bu durumda hastaların mutlaka fizik tedavi doktor tavsiye ve önerilerine riayet etmesi gerekir. Programa uymayan bireylerde kas ağrıları ya da bölgesel ağrılar meydana gelebilir. Bazı uzuvlarda sinir sıkışmaları ya da uyuşmalar meydana gelebilir. Özellikle sık karşılaşılan bacakta sinir sıkışması fizik tedavi hareketleri ile önlenebilir.

Bu hareketler doktorun programda verdiği gibi uygulanmalıdır. Her hastanın rahatsızlığı ve tedavi yöntemleri farklı olduğu gibi, tedavi sonrasında uygulanması gereken egzersizler de farklılık gösterir. Bu durumda doktor tavsiyesi dışında kulaktan duyma bilgilerle yapılan egzersizler tedavi sürecini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca geri dönülemez noktalara bile gidilebilir. Bu durumu engellemek adına, doktor tavsiyeleri dışında uygulamalar yapmamaya özen gösterilmelidir.

En İyi Fizik Tedavi Doktoru

Fizik tedavi, hastanın rahatsızlığına bağlı olarak süren meşakkatli bir tedavidir. En iyi fizik doktorunu arayan bireylerin, öncelikle tedaviye devamlı katılım sağlayacağı ve maliyetlerinin el verdiği durumları göz önünde bulundurması gerekir. Türkiye’nin pek çok devlet hastanesinde fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları yürütülebilmektedir. Fakat bazen hastanın fizyoterapisti ile olan iletişimi, özgüven moral ve seans süresi gibi etkenler hastayı yıpratabilir. Bu durumda tedavinin zorluğuna göre iyi araştırılmış, güvenilirliği sağlanmış özel hastaneler tercih edilebilir.

Bu hastanelere başvurulmadan önce mutlaka iyi araştırma yapmak gerekir. Fizik tedavi ünitesindeki doktorların daha önceki hastalarda başarılı olma payları incelenmelidir. Örneğin Bahçelievler devlet hastanesi fizik tedavi doktorları, özel hastane şartlarında olmamalarına rağmen, hasta tedavi geçmişlerinde başarılı olan doktorlardır.

Tedavi sürecinde ilk seanslar önemli olduğundan dolayı, ulaşım olarak da zorluk yaşamayacağınız hastanelerin fizik tedavi uygulamalarını alabilirsiniz. Bu şartları göz önünde bulundurduktan sonra en iyi fizik tedavi doktoru arayışına girmek daha sağlıklı olacaktır.

Ücretsiz Randevu