Fizik tedavi, vücudun iskelet sisteminde meydana gelen rahatsızlıkların onarılması için gerekli sağlık hizmetidir. Peki fizik tedavi nedir nasıl yapılır?
Fizik tedavi birçok yönü ile kişiler ihtiyaç duyabileceği ve kısa ya da uzun vadede çok olumlu dönüşlerin alındığı ciddi bir tedavi bütünüdür. Ağır yaralanmalar sonucu oluşan sakatlıklar, fıtıklar, felç ya da çeşitli kemik ve doku ağrıları için başvurulan yöntemdir.
Birçok sağlık kuruluşu fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti sunar ancak en başarılı sonucu almak için alanında uzman ekiplerden yardım almak en önemlisidir. Peki fizik tedavi nedir nasıl uygulanır? Ameliyat olmadan fizik tedavi ile boyun ve bel fıtığından kurulmak mümkün müdür? Fizik tedavi aletleri hangileridir hangi fizik tedavi yöntemleri uygulanır? Fizik tedavi ne kadar sürer?
Fizik Tedavi Nedir?
Fizik tedavi nedir? Fizik tedavi nasıl yapılır? Fizik tedavi nasıl olur? Fizik tedavi hastalıkları temelli geçirir mi? Bacaklara fizik tedavi nasıl yapılır? Fizik tedavi fıtığı geçirir mi? Fizik tedavi ne ye bakar? Fizik tedavi hangi hastalıklara bakar? Bu sorular daha da çoğaltılabilir. İşte fizik tedavi görenleri yorumları ve fizik tedavi hakkında bilinmesi gerekenler!
Fizik tedavi; kas iskelet sisteminde, sinir ve kalp damar sisteminde ortaya çıkan fonksiyonel ya da fiziki tüm bozuklukların tanı ve tedavisi ile ilgilenen tıp ana dalıdır. Tüm bu noktalarda ortaya çıkan her bozukluk kişiye ağrı ve sancı hatta vücudun fonksiyonel yeti kaybını beraberinde getirmektedir.
İşte fizik tedavi hizmetlerinin amacı da bu bozukluklara karşılık vücuda dışarıdan uyararak vücudun kaybettiği yetisini yeniden kazanmasını sağlamaktır. Bu bazı durumlarda bel boyun fıtığı, bazı durumda bacak kırıklığı, bazen menüsküs yırtılması bazen de felç gibi ağır durum olabilir.
Her bir hastalık türünde ayrı zaman dilimlerinde farklı uygulamalar ile hastaya eski sağlıklı duruşu kazandırılmaya çalışılır. Menisküs fizik tedavi, kanal boyu fizik tedavi, bacak güçlendirme fizik tedavi, topuk dikeni fizik tedavi, femur kırığı fizik tedavi hareketleri ya da uygulamaları yapılmaktadır. Omurga kırığı fizik tedavi
Fizik muayene alanları şu şekilde sıralanabilir;
- Kardiyak,
- Akut ve Kronik Ağrı
- Spor yaralanmaları
- Ortopedik
- Nörolojik hastalıklar
- Pediatrik rehabilitasyon
- Yanık Vakaları
- Genetik kemik hastalıkları
- Metabolik kemik hastalıkları
- Geriatrik rehabilitasyon alanlarında sağlık hizmeti alabilmek mümkündür.
Fizik tedavi hastalıkları öncelikle fizik tedavi klinikleri tarafından yapılan muayenelerde teşhis edilir. Fizik muayene sonrasında hastaya evde fizik tedavi hareketleri verilebilir. Ancak felç fizik tedavi uygulaması için mutlaka bir fizyoterapist yardımı alınmalıdır.
Profesyonel bir tedavi süreci başlangıç noktasından itibaren tedavi süreci iyice gözlemlenmektedir. Özellikle omurilik kanal daralması fizik tedavi hareketleri ya da skolyoz fizik tedavi uzman hekimler tarafından muayene edildikten sonra alınmalıdır. Fizik tedavi bölümü muayenesi olmak isteyen hastaların en sık sorduğu sorulardan birisi “fizik tedavi zararları” dır.
Fizik tedavi ancak; iltihaplı olan bölgelerde, romatizmal hastalıklarda aktif ağrılı dönemlerde uygulanmaz. Burada öncelikli tedaviler fizik tedavi doktoru tarafından belirlenir. Fizik tedavi sonra ağrıların artması nadir görülen bir durumdur. Nadiren de olsa bazı hastalarda aşırı cilt hassasiyeti sebebi ile kızarıklar oluşmaktadır. Ancak bazen nadiren de olsa kalp ritim bozukluğu, kan basıncında dengesiz değerler, elektrik çarpması ya da kas-tendon kopması yaşanabilir. Ancak bunlar çok düşük ihtimallerde yaşanan örneklerdir.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Fizik tedavi ve rehabilitasyon nedir: Çeşitli kas ağrıları, sakatlık ya da felç gibi hastalıklar geçiren hastaların sıklıkla araştırdığı bir konudur. Sıklıkla fizik tedavi ve rehabilitasyon yorumları okunur. Peki fizik tedavi ve rehabilitasyon neye bakar? Fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışma alanları nelerdir? Fizik tedavi ve rehabilitasyon hangi hastalıklara bakar?
Fizik tedavi rehabilitasyon bölümü için muayene olan hastaya fizik tedavi doktoru eğer uzun vadeli bir rehabilite işlemi uygun görmüşse bu programa mutlaka uyulmalıdır. Burada temel olan hastanın vücudunda daha da ilerleyen ağrıların önünü kesmek ve kas- sinir sisteminin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olmaktır. Burada hastaların ilk atacakları adım işinde profesyonel ve titiz bir fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi bulmaktır.
SGK’dan faydalanmak isteyen hastalar için fizik tedavi ve rehabilitasyon eğitim ve araştırma hastanesi bünyesinde hizmet verilmektedir. Ancak bazı hastalar bu süreçte sıra beklemeden istediği zaman aralığında daha uygun bir tedavi planı ile tedavi talep eder. Aynı şekilde evinde tedavi hizmeti de almak isteyebilir.
İşte bu noktada özel fizik tedavi ve rehabilitasyon hastaneleri devreye girer. Özel fizik tedavi merkezleri içerisinde özellikle yataklı fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri sundukları kapsamlı hizmetle ön plana çıkmaktadırlar. Fizik tedavi sonrası yorgunluk görülebilir.
Fizik tedavi rehabilitasyon tedavisi için önemli olan hastanın bu süreçte kendini rahat hissederek tedavi sürecine psikolojik olarak da dahil olmasıdır. Tedaviye en iyi şekilde cevap alınabilmesi için hastanın da gönüllü olması şarttır. Ancak bu şekilde fizik tedavi ve hastanesi bünyesinde en iyi sonuçlar alınabilir.
Evde Fizik Tedavi
Evde fizik tedavi hizmeti özellikle yataklı hastalar ve yaşlı hastalar için oldukça önemlidir. Hastalar birçok sebeple evde fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi görmek ister. Rehabilite olmak ister ancak bu hizmet için mekanı evi olarak belirler ya da mecburen evinde fizik tedavi olmak zorunda olan hastalar vardır. Bu gibi durumlarda tedavi asla geciktirilmemelidir.
Evde kendi kendine fizik tedavi uygulaması doktor tavsiyeleri eşliğinde yapılabildiği gibi evde fizik tedavi aleti kullanarak da sağlanabilir. Felçli hastalara fizik tedavi hareketleri resimli olarak da gösterilebilir. Menisküs yırtığı fizik tedavi işleminde de evde uygulanabilecek bazı hareketler vardır.
Bazı hastalar özellikle evde fizik tedavi ücretleri konusunda bilgi edinmek istemektedirler. Evde fizik tedavi SGK anlaşmalı özel kurumlar tarafından yapılabildiği gibi Sağlık Bakanlığı evde fizik tedavi hizmetinden de yararlanabilmektedirler.
Evde fizik tedavi SGK tarafından karşılanır mı sorusu için mutlaka fizik tedavi merkezleri ile irtibata geçilmelidir. SGK anlaşmalı rehabilitasyon merkezleri evde fizik tedavi seans ücretleri 2021 tablosunda buna göre detaylı bilgilendirme yapacaklardır. Ancak SGK anlaşması olmayan özel kurumlar için seans başına düşen ücretlendirme daha yüksek rakamlarda seyredecektir.
Boyun fıtığı, bel fıtığı, felç gibi hastalıklar sebebi ile fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti alacak hastalar için ortalama 1 saatlik bir uygulama yeterli olmaktadır. Tabi bu durum hastanın ihtiyacına göre değişmektedir. Evde fizik tedavi ücretleri ortalama piyasa fiyatı ise seans başına 120 TL şeklindedir.
Evde fizik tedavi hizmeti fizyoterapistler tarafından uygulanır. Tedavi sürecinde fizyoterapistin uygun görmesi halinde; hacamat, manuel terapi, masaj, elektroterapi, bantlama, kupa terapi ya da kuru iğneleme gibi yöntemler tercih edilebilir.
Fizik Tedavi Merkezleri
Fizik tedavi merkezleri birçok özelliği ile detaylı şekilde araştırılan sağlık kuruluşlarıdır. Hastaların fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecinde alacakları hizmetin kalitesi, uzman fizyoterapistler için hasta yorumları hep bir bütün olarak incelenir.
Her hasta öncelikle “bana en yakın fizik tedavi merkezleri hangileri?” şeklinde bir araştırma yapar. Sonra bu aramalar içerisinde en iyi fizik tedavi merkezleri hangisi şeklinde bir sıralama yapar. En yakın fizik tedavi merkezi seçeneği hastanın tedavi sonrasında daha fazla yorulmadan evinde istirahate çekilmesi için avantajdır.
Fizik tedavi merkezleri bünyesinde sunulan hizmet kalitesi kadar fizik tedavi ücretleri de önemsenir. Çünkü bazı hastalar için uzun vadede tedavi gerektiği için kullanılan cihazların ve ilaçların masraflarını karşılamak maddi açıdan zor gelebilir. Bu nedenle fizik tedavi rehabilitasyon merkezi seçerken önce fiyat araştırması yapmakta fayda vardır.
SGK anlaşmalı fizik tedavi merkezleri bünyesinde tedavi olmak için doktorun sevki yeterli olacaktır. Gerekli randevu işlemi sonrasında tedaviye başlanır. Özellikle yatılı fizik tedavi merkezleri konusunda SGK anlaşması oldukça önemlidir. Ekstra yapılacak uygulamalar için aileler maddi açıdan zorlanmadan tedavi görebilirler. Bununla beraber özel fizik tedavi merkezleri de tüm hastalar için en kaliteli hizmeti sunmakta oldukça başarılıdırlar.
Hastaların bu süreçte kendilerini özel hissedecekleri en uygun ortam hazırlanır. Fizik tedavi sürecinde hastanın tedavi ile motivasyonu önemlidir. Hastanın tedaviye başladığı noktadan son seansa kadar olan süreçte izlenen gelişimler raporlanır. Tüm bu ayrıntılı hizmet ve kullanılan fizik tedavi yöntemleri için özel fizik tedavi merkezleri ayrıca fiyatlandırmaya gidebilir.
Bebek fizik tedavi merkezi ihtiyacı olan aileler için de eğitim ve araştırma hastaneleri ile tam teşekküllü özel fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri hizmet vermektedir.
Fizik Tedavi Hastanesi
Fizik tedavi hastanesi seçimi yapılırken özellikle tedavi süreci hakkında derinlemesine bilgi alınmalıdır. Çünkü fizik tedavi hizmeti gelişen teknoloji ile başkalaşma sürecine girmiştir. Bu süreçte robotik rehabilitasyon ön plana çıkmıştır.
En iyi fizik tedavisi hastanesi seçimi yapılırken elbette hastaların ağırlıklı memnuniyeti göz önünde bulundurulur. Ancak esas olan fizik tedavi rehabilitasyon hastanesi bünyesinde hangi teknolojik cihazlar var ve tedavi nasıl seyredecek? Hangi robotik cihazlar kullanılacak? Tedavi süresince teknolojiden ne kadar faydalanılacak? Tüm bunlar oldukça önemli detaylardır.
Hastanede fizik tedavi nasıl yapılır konusunda bilgi sahibi olmadan bir merkez ile anlaşmak memnuniyetsiz sonuç da doğurabilir. Çünkü hasta bilmediği tedavi hakkında kulaktan doğma bilgi ile büyük başarı bekleyebilir. Oysa hastalığı konusunda enine boyuna tüm ölçümler yapılacak ve kas-sinir sisteminin cevap verdiği ölçüde işlem başarılı olacaktır. Bunu destekleyecek en önemli unsur robotik rehabilitasyondur.
Özellikle çeşitli sakatlanmalar sonunda belden aşağıya felç olan hastalar için büyük önem taşıyan bu teknoloji ağırlıklı olarak kullanılmaya çalışılmaktadır.
Fizik tedavi hastanesi bünyesinde tedavi görülebilecek hastalıklar ve kullanılan yöntemler;
- Parmak Kırık Sonrası Fizik Tedavi Hareketleri
- Fizik Tedavi Ems
- Kemik Ödemi Fizik Tedavi
- Menisküs Fizik Tedavi Egzersizleri
- Serebral Palsi Fizik Tedavi
- Bacak Eğriliği Fizik Tedavi
- Dirsek Kırığı Sonrası Fizik Tedavi
- Ayak Bileği Bağ Yırtılması Fizik Tedavi
- Yatalak Hastaya Fizik Tedavi
- Parmak Kırığı Fizik Tedavi Hareketleri
- Omuz Sakatlığı Fizik Tedavi
- Ms Tedavisinde Fizik Tedavi
- Fizik Tedavi Bel Fıtığı
- Ayak Bileği Kırığı Fizik Tedavi
- Diz Protezi Fizik Tedavi Hareketleri
- Tendon Yapışması Fizik Tedavi
- Ayak Bileği Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi
- Menisküs Yırtılması Fizik Tedavi Hareketleri
- Spina Bifida Fizik Tedavi Egzersizleri
- Diz Kireçlenmesi Fizik Tedavi Hareketleri
- Fizik Tedavi Tens Uygulama Noktaları
- Kırıklarda Fizik Tedavi Yöntemleri
- Fizik Tedavi El Hareketleri
- Diz Ağrısı İçin Fizik Tedavi Hareketleri
- Ayak Bileği Bağ Kopması Fizik Tedavi
- Fizik Tedavi El Parmak Fizik Tedavi Hareketleri
- Fizik Tedavi Hangi Hastalıklara Bakar Tedavisi
- Acl Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi
- Kalça Çıkığı Fizik Tedavi
- Periferik Nöropati Fizik Tedavi
- Fizik Tedavi Parmak Egzersizleri
- Kol Kırılması Sonrası Fizik Tedavi
- Fizik Tedavi Skolyoz
- Perthes Hastalığı Fizik Tedavi
- Parmak Tendon Fizik Tedavi Hareketleri
- Radius Alt Uç Kırığı Fizik Tedavi
- Termal Fizik Tedavi
- Guillain Barre Sendromu Fizik Tedavi
- Bel Kayması Fizik Tedavi
- Bel Fıtığı İçin Fizik Tedavi
- El Bileği Ağrısı Fizik Tedavi Hareketleri
- Boksör Kırığı Sonrası Fizik Tedavi Hareketleri
- Fizik Tedavi El Egzersiz Topu
- Dirsekte Sinir Sıkışması Fizik Tedavi Hareketleri
- Borfiz Fizik Tedavi
- El Fizik Tedavi
- Refleks Fizik Tedavi
- Serebral Palsi Fizik Tedavi Hareketleri
- Brakial Pleksus Fizik Tedavi Hareketleri
- Parmak Fizik Tedavi Hareketleri
- Parkinson Fizik Tedavi
- Kanal Daralması Fizik Tedavi
- Parmak Fizik Tedavi
- Kol Kırığı Sonrası Fizik Tedavi Hareketleri
- Kubital Tünel Sendromu Fizik Tedavi Hareketleri
- Karpal Tünel Sendromu Fizik Tedavi Hareketleri
- Menisküs Fizik tedavi hareketleri/ menisküs ameliyatı sonrası fizik tedavi şeklinde sıralanabilir.
Her hastalık için manuel terapi hızlı cevap veremeyebileceği gibi teknolojinin sunduğu tüm tedavi unsurları ile süreç daha da hızlandırılabilmektedir. Özellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecinde hastaların umutsuzluğa kapılması hızlı şekilde sonucu olumlu görmek istemesi gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu sadece sakatlık ya da felç gibi durumlarda değil, nörolojik, ortopedik ya da pulmoner rehabilitasyon çeşitlerinde de aynıdır.
Fizik tedavisi devlet hastanesi kliniklerinde muayene olduktan sonra doktorunuzun da tavsiyesi ile tedavinizi ertelemeden başlamanızda büyük fayda olacaktır.
Yaşlılarda Fizik Tedavi
Yaşlılarda fizik tedavi, yaşlanmaya bağlı fiziksel değişikliklerin önlenmesi, tedavisi ve iyileştirilmesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi, yaşlıların günlük hayatlarında daha aktif, daha sağlıklı ve daha bağımsız olmalarına yardımcı olabilir.
Huzurevi, yaşlı insanların kalabileceği bakım evleri veya yaşlılık merkezleridir. Huzurevleri, yaşlıların sosyal ve tıbbi ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu merkezlerde, yaşlıların sağlık durumlarının izlenmesi ve gerekli durumlarda tıbbi tedavi alması için doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık uzmanları bulunur.
Yaşlılarda fizik tedavi ve huzurevi merkezlerinde yapıldığında, yaşlıların fiziksel sağlık durumlarının iyileştirilmesine yardımcı olunabilir. Fizik tedavi, yaşlıların kas gücünü ve esnekliğini artırabilir, eklem hareketliliğini artırabilir ve ağrıyı azaltabilir. Huzurevleri ise yaşlıların sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilir, onların günlük hayatlarını kolaylaştırabilir ve tıbbi ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olabilir.
Sonuç olarak, yaşlıların fiziksel sağlıklarını korumak ve iyileştirmek için fizik tedavi ve huzurevleri birlikte kullanılabilir. Bu yaklaşım, yaşlıların daha bağımsız, daha sağlıklı ve daha mutlu bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilir.
Fizik Tedavi Aletleri
Fizik tedavi aletleri evde ve klinikte profesyonel kullanım olarak ikiye ayrılmaktadır. Aletlerin bir kısmı hastaların evde kendine fizik tedavi uygulayabilecekleri şekilde tasarlanmıştır.
Evde kullanılabilen fizik tedavi makinesi oldukça basit düzenekli kullanıma sahiptir. Bununla beraber uzun vadeli vücudu rahatlatma ve gevşetme mümkündür. Fizik tedavi cihazları içerisinde fizik tedavi masaj aleti en çok tercih edilenidir. Cihazın makineye bağlı olan bantlarını ağrı olan bölgeye (sırt, omuz, kol, bacak, basen gibi…) yapıştırdıktan sonra çalıştırıyorsunuz.
Sonrasında titreşime geçen bantlar bulundukları bölgeye minik manyetik bir masaj uygular. Bu da orada sıkışıp kalan sinir ya da kasın gevşemesini sağlar. Fizik tedavi ürünleri içerisinde belki de en çok kullanılan ve kullanımı basit olan ürün budur.
Fizik tedavi merkezleri bünyesinde kullanılan fizik tedavi kas güçlendirme cihazı, fizik tedavi bisikleti ya da elektro manyetik cihazlar ile lazerler kesinlikle profesyonel kullanım gerektirmektedir. Özellikle elektroşok makineleri asla bilinçsizce kullanılmamalıdır.
Fizik tedavi elektrik akımı zararları içerisinde en belirgin olanı kesinlikle ufak çaplı yanıklardır. Bununla beraber elektro şok etkisi ile yaşanan ani kalp ritmi bozuklukları da görülebilmektedir. Bu nedenle profesyonel fizik tedavi malzemeleri kullanımı konusunda asla dikkatsiz davranılmamalıdır.
En çok kullanılan fizik tedavi aletleri;
- Lazer etkili terapi cihazları
- Portatif simülatörler
- Şok dalga tedavi cihazı
- Tens-NMS Cihazı
- Traksiyon Cihazı
- Magnetik alan cihazı
- Mobil fizyoterapi cihazları
- Diatermi cihazları
- Ultrason cihazları
- Elektroterapi cihazları
- FTR Cihazları
- Hidroterapi malzemeleri
- Egzersiz ürünleri
- Yürüyüş terapi sistemleri
- Robotik yürüyüş terapi
- Aktif dış iskelet düzeneği şeklindedir.
Bel Fıtığı Fizik Tedavi
Bel fıtığı fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti için her yaştan hasta başvuru yapmaktadır. Özellikle uzun süre oturarak çalışmak zorunda olan ya da uzun süre ayakta durmak zorunda olan kişilerde görülür. Bel fıtığı için fizik tedavi öncesinde hastanın ameliyat olması gerekip gerekmediği tespit edilmelidir. Hastalar evlerinde bel fıtığı fizik tedavi hareketleri video izleyerek de ağrılarını hafifletmeye çalışabilirler. Ancak kesin çözüm mutlaka fizik tedavi doktoru gözetiminde yapılan bir uygulamadır.
Fizik tedavi bel fıtığı için özellikle ilk etapta önemlidir. İlerleyen aşamalarda istenilen sonuca ulaşmak biraz daha zor olabilir. Çünkü bel fıtığı sadece bel kısmında değil, omuza kadar olan omurilik kısmı ve bacaklar dahil ciddi ağrının ortaya çıkması demektir. Zaten en büyük merak konusu da “bel fıtığı başlangıcı fizik tedavi ile geçer mi?” evet her hastalık gibi bel fıtığı da erken dönemde tedavi edilirse düzelir. Ancak bel fıtığı ameliyat öncesi sonrası ayrı bir sürece sahiptir. Yapılan hareketler de ayrı şekilde uygulanır.
Bel fıtığı fizik tedavi nasıl yapılır sorusunu merak eden hastalar genellikle bel fıtığının orta ilerleme aşamasında olduğu hastalardır. Çünkü ilk etapta ortaya çıkan ağrılar hastalar tarafından önemsenmez ya da ertelenir. Oysa bu ağrılar zamanla fıtığın ilerlemesine hatta ameliyat ile tedaviye doğru gitmektedir.
Bel fıtığı ameliyatı sonrası fizik tedavi hareketleri uygulaması devam gerektirebilir. Bunu doktorunuz belirleyecektir. Bel fıtığı ameliyatından sonra fizik tedavi gerekli ise bunu kesinlikle doktorunuzun önerdiği şekilde yapmalı ve adımları doğru şekilde uygulamalısınız.
Fizik Tedavi Doktoru
Fizik tedavi doktoru iyileşme sürecinde anahtar kişidir. Fizik tedavi uzmanı hastanın durumunu en başta not eder ve tedaviye bu şekilde başlar. Her seansta hastanın durumu not edilir ve ilerleme aşamaları kaydedilir. En iyi fizik tedavi doktoru ya da fizik tedavi doktor tavsiye isimleri nelerdir soruları sıklıkla sorulur. Çünkü aşırı ağrılardan kurtulmak isteyen hastalar çareyi iyileşen hastaların önerilerinde en çok beğenilen doktora gitmekte ararlar.
Devlet hastanesi fizik tedavi doktorları bu nedenle oldukça yoğun bir çalışma temposuna sahiptirler. Hastaların baştan aşağıya muayenesi ve tetkiklerin yapılması süreci sonrasında gerekli görülürse fizik tedavi süreci başlar. Devlet hastanesi fizik doktorları sağlık bakanlığı randevu sistemi üzerine en zor randevu alınan bölüm doktorları olarak da bilinmektedir. Çünkü talep oldukça yoğundur.
Boyun Fıtığı Fizik Tedavi
Boyun fıtığı fizik tedavi hizmeti kapsamında boyun, omuz ve sırt ağrısı çeken kişiler için ağırlıklı iyileştirici tedavi uygulanır. Boyun düzleşmesi fizik tedavi işlemi için evde fizik tedavi hareketleri uygulanması da istenebilir. İleri düzey boyun fıtığı olan kişilerde gerekli görülmesi halinde ameliyat uygulanır. Ancak fizik tedaviye cevap vermesi boyun fıtığı sebebi ile ortaya çıkan ağrının kesilmesi olumlu dönüştür. Peki boyun düzleşmesi fizik tedavi ile geçer mi?
Boyun fıtığı fizik tedavi hareketleri özellikle omurilik hizasının, omuzların ve kolların bir sistematik içerisinde çalışması için uygulanır. Boyun fıtığı için fizik tedavi işlemi ile varsa duruş bozuklukları da tedavi edilmiş olur. Boyun fizik tedavi ile özellikle boyun düzleşmesi sorunu giderilmeye çalışılır. Boyunda düzleşme ağırlıklı olarak masa başı iş yapan kişilerde görülmektedir.
Hareketsiz kalan boyun zamanla kireçleme yapar. Boyun düzleşmesi fizik tedavi izle işlemi sonrasında hastalarda nasıl bir boyun hareketi ortaya çıktığı gözle görülür. Tedavi öncesinde hasta boynunu kıpırdatamaz hale gelebilir. Kolları ya da elleri iş göremeyebilir. Ancak boyun ve omuz ağrısı fizik tedavi sonrasında ciddi oranda kaybolmaktadır.
Boyun fıtığı fizik tedavi yorumlar geneline bakıldığında oldukça başarılı sonuçlar alındığı da görülmektedir. Evde ya da rehabilite merkezinde alınan fizik tedavi ile ameliyata gerek kalmadan erken dönemde ağrılardan kurtulabilmek mümkün.
Boyun fıtığı sebebi ile ortaya çıkan yürüme bozukluğu fizik tedavi işlemi ile düzeltilebilir.
Boyun fıtığı fizik tedavi nasıl yapılır? Boyun fıtığı belirtileri ilk olarak omuzlarda ve başın arka boyun hizasında ağrılı tutulma şeklinde görülür. Bazı hastalarda kollarda uyuşma şeklinde de adım adım izlenebilir. İlerleyen süreçte yürüme bozukluğu ya da denge kaybına sebep olan bu hastalık için fizik tedavi süreci gecikmeden başlamalıdır.
Boyun fıtığı eğer ileri düzeye ulaşmamışsa; boyun korsesi ya da boyun egzersizleri ile geçebilir. Boyun egzersizleri fizik tedavi ile çok rahat şekilde cevap alınabilen bir hastalıktır. Bunun en önemli sebebi hastaların hareketsiz yaşantısıdır. Fizik tedavi ile uzun süre çalışmayan kaslar tekrar harekete geçirilir. Boyun fıtığı fizik tedavi ücretleri SGK tarafından karşılanmaktadır.
Fizik Tedavi Ücretleri
Fizik tedavi sürecinde en çok merak edilen konu özellikle son dönemlerde fizik tedavi seans ücretleri 2021 aralığıdır. Bakıldığında hastaların fizik tedavi alması gerekse bile halk arasında bu tedavinin çok pahalı olduğu yönündeki yargılar ne yazık ki tedavilerin ertelenmesine sebep olmaktadır.
Fizik tedavi fiyatları her hastalığa ve uygulanacak fizik tedavi yöntemi ne göre değişiklik göstermektedir. Bir hasta için tavsiye edilen tedavi tutarı ile diğer hastanın ödeyeceği tutar bir olmayacaktır. Bu nedenle özellikle SGK fizik tedavi ücretleri 2021 listesi ya da özel hastane fizik tedavi seans ücretleri hakkında bilgi almak için mutlaka ilgili fizik tedavi merkezleri ile irtibata geçmelisiniz.
Fizik tedavi seans ücretleri yapılacak uygulamaya, cihaza ya da süreye göre de değişiklik göstermektedir. Her hastanın ihtiyacı olan fizik tedavi hizmeti farklı olduğu için totalde bir fizik tedavi ücretleri 2021 listesi sunmak aradığınız tedavi için net ücret aralığını sunmayabilir.
Fizik tedavi seans ücretleri 2021 yılı içerisinde geçerli olacak şekilde güncellenmiştir. Mutlaka fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi ile iletişime geçerek tedavi öncesinde fiyat ve tedavi detayları konusunda ayrıntılı bir danışmanlık hizmeti almalısınız.