Kuadripleji tetrapleji olarak da bilinir ve bir kazadan sonra felce neden olan bir omurilik yaralanmasıdır ancak tek nedeni bu değildir. Diğer nedenler arasında tümörler veya omurilik hastalıkları bulunur. Yaralanma ya da hasar, boyutuna ve bölgesine göre, uzuvların ya da vücudun kısmi ya da tamamen kontrolünü kaybetmeye sebep olabilmektedir.
Çocuklarda ise farklı olarak, herhangi bir darbe sonucu yaralanma olmasa da doğum öncesinde veya sonrasında gerçekleşen bir şeyden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Ağrıların azalması ya da hala işlevini yitirmemiş kasların güçlendirilmesi amacıyla rehabilitasyon yöntemlerini uygulamak önemlidir.
Kuadripleji Nedir?
Kuadripleji ne demek kısaca gövde, bacaklar ve kollar da dahil olmak üzere boyundan aşağısının felç olması durumu olarak tanımlanabilir. Bu durumun ortaya çıkmasının sebebi genellikle beyinden vücudun geri kalanına hareket ve his mesajlarını ileten sinirlerin bulunduğu omuriliğin bir darbe ya da hastalık sonucu zarar görmesidir.
Gerçekleşen hasar sebebiyle omuriliğin altına beyinden herhangi bir mesaj iletilemez ve dolayısıyla kollarda ve bacaklarda hareketsizliğe yol açarken, solunum, bağırsak ve mesane kontrolünde de fonksiyonel bozukluğa sebep olur. Bazı durumlarda, yoğun bir rehabilitasyon sayesinde hareketin tamamı olmasa da bir kısmı geri kazanılabilir.
Kuadripleji Hastalığı Nedir?
Kuadripleji hastalığı dört uzvun yani hem kolların hem de bacakların his ve hareket kabiliyetini yitirmesi ile oluşan felç durumudur. Genellikle omuriliğin ya da beynin hasar alması sonucu, beyin ile vücudun kalanı arasındaki bağlantının yitirilmesi ya da ciddi bir boyutta azalması sebebiyle gerçekleşir.
Hemipleji Parapleji Kuadripleji Farkları
Öncelikle, parapleji omuriliğe alınan hasar sonucu bacaklarda gerçekleşen felce verilen addır. Halk arasında omurilik felci olarak da bilinmektedir. Bu hastalarda bacaklardaki his ve hareket kaybolsa da kollarda hem his hem de hareket kontrolü vardır. Hemipleji ise beyindeki bir yaralanma sonucu meydana gelir. İnmeye benzer olarak hemipleji beynin yalnızca bir tarafını etkiler. Bu nedenle de genel olarak vücudun bir tarafı durumdan etkilenir. Ancak, hastayı hem fiziksel hem de düşünsel olarak etkileyebilmektedir.
Fiziksel olarak etkilenmemiş hastalarda felçten ziyade öğrenme ve davranışsal bozukluklar olarak kendisini gösterebilir. Kuadripleji genellikle omurilikte, boyun arkasında yaralanma olması sebebiyle ortaya çıkar. Boynun aşağısında, hatta bazen boyun da dahil olmak üzere kontrol kaybı ve hissizleşme olan felç durumudur.
Kuadripleji Tedavisi Var mı?
Kuadripleji için maalesef günümüzde bir tedavi yoktur ancak etkilerine karşı yapılabilecek bazı şeyler vardır. Fizik tedavi ağrılara ve bazı kas fonksiyonlarının korunmasında yardımcı olurken, tekerlekli sandalyeler hareketliliğe yardımcı olması bakımından önemlidir. Özellikle solunum kaslarının güçlü tutulması ve nefes alma egzersizlerinin yapılması gerekmektedir.
Bunların yanı sıra psikolojik danışmanlık sayesinde kişinin yaşadığı duygusal sorunlara destek olunabilir. Hasta yakınlarının yaklaşımları da hastanın moral ve motivasyonunu koruyabilmesi adına önem teşkil etmektedir.
Spastik İkili Kuadripleji Nedir?
Spastik ikili kuadripleji, spastik kuadriplejiye benzer bir durum olsa da vücuttaki dört uzvun yani hem kolların hem de bacakların felç olmasından farklıdır. Bu hastalıkta, hastanın vücudunun hissiz ve hareketsiz alt bölümünde yani genellikle bacaklarda ve kalçalarda kendini istemsiz kasılmalar, sürekli gerginlik ve sertlik söz konusu olmaktadır. Aynı zamanda, bir serebral palsi çeşididir. Spastik kuadripleji ve tripleji de dahil edildiğinde serebral palsi tanılarının büyük bir bölümünü oluşturur.
Flask Kuadripleji Nedir?
Flask kuadripleji kasların zayıflaması veya tamamen kaybı ile ortaya çıkan bir durumdur. Omurilik ya da beyne hasar alınması sonucu ortaya çıkabilir fakat 15 yaşın altındaki çocuklarda darbe olmadığı takdirde bile düzenli olarak halsizlik ya uzuvlarda hissizlik var ise flask kuadripleji başlangıcına işaret ediyor olabilir. Genellikle bir bacak veya bir kolu etkilese de her iki bacak veya her iki kolu da etkileme ihtimali az da olsa vardır.
Kuadripleji Belirtileri
Değerlendirilmesi gereken şeylerden ilki, eğer bir yaralanma sonucunda kuadripleji şüphesi varsa, yaralanan bölgedir. Yaralanma omurilik bölgesindeyse felce yol açma ihtimali artmaktadır. En belirgin göstergesi hasar almış olan bölgenin yani boynun aşağısındaki uzuvların ve gövdenin hissizleşmesi ve hareket ettirilemiyor olmasıdır. Bunlara ek olarak, boşaltımın kontrol edilemiyor olması, cinsel fonksiyonun yitirilmesi, sindirimde, nefes almada zorluklar gibi belirtileri de bulunmaktadır.
Kuadripleji Nedenleri
Kuadripleji genellikle beyne ya da omuriliğe alınan hasardan kaynaklanmaktadır. Trafik kazası, yüksekten düşmek gibi hasarların yanı sıra, tümör veya omurga hastalıklarından kaynaklı olarak da omurilik zarar görebilir. Bunlardan farklı olarak, çocuklarda ortaya çıkan felç durumu, doğum öncesinde, esnasında ya da sonrasında yaşanan bir şeyden kaynaklı olabilir. Bunlardan en yaygın olanı beyne giden oksijenin yetersiz olmasıdır.