Kısmi felç vücudun tek tarafında meydana gelen sağ ya da sol kısımda oluşan güçsüzlük haline denir. Özellikle kişi etkilenen tarafını hareket ettirmede zorluk yaşamaz ancak harekeyi sağlayan kaslarda kuvvet azalmıştır.
Bu felç türü beyin tarafında bulunan besleyici damarlardan birinde daralma ya da tıkanmadan dolayı meydana gelebilir. Farklı bir nedende damarlarda pıhtı atması ya da beyin kanaması ile ortaya çıkabilir. Bu durumda felç durumu gerçekleşir ve hasta hareket kaybı yaşar.
Kısmi felcin ortaya çıktığı durumlarda ilaç tedavi yanında fizik tedavinin etkisi de çok büyüktür. Çünkü kaslar sürekli hareket edeceği için hareket için gereken kan akışının da sağlanması sağlanır. Ayrıca ilaç takviyesi ile de fizik tedavi desteklenir. Bu sayede beyinde pıhtı ve kısmi felç durumundan kurtulmak kolaylaşır.
Beyin kanamasına bağlı felçlerde ani müdahaleler çok önemli olup, mutlaka uzman kişilerce değerlendirilmeli tanı konulup tedaviye başlanılmalıdır. Günümüzde felç konusunda tıp konusunda büyük gelişmeler sayesinde felci yenmek daha kolay hale gelmiştir.
Kısmi Felç Nedir?
Kısmi felç ne demek? Beynin sağ kısmında veya sol kısmında yaşanan kısmi kuvvetsizlik halidir. Vücudun bir tarafından görülen hareketsizlik hali uzun süre ya da kısa süre devam edebilir. Bu sürecin kısa olmasında felcin ortaya çıkma nedeni büyük rol oynamaktadır.
Kısmi felç sebepleri arasında beyne giden damarlarda tıkanma, daralma ve pıhtı atması görülür. Beyin kanamasına bağlı olarak da görülebilir. Kısmi felç geçirenler bu durumu aniden yaşadıkları için yakınları tarafından en kısa sürede hastaneye ulaşmaları sağlanmalıdır. Çünkü her geçen zaman daha fazla olumsuzluk durumunun ortaya çıkmasına neden olabilir.
Kısmi felç tedavisi için önce tanı ve sonrasında düzenli bir tedavi gerekir. Fizik tedavi ile daha kolay atlatıldığı elde edilen verilerle desteklenmektedir. Özellikle kısmi felç nasıl geçer diye düşünenler için fizik tedavi ve doktorların uyguladıkları ilaçlı tedavi ile kolayca atlatılabilir.
Kısmi felcin olma nedenleri arasında bazı hastalıklarında etkisi bulunmaktadır. Hipertansiyon, şeker hastalığı, obezite, kolesterol yüksekliği ve sigara içiciliğine bağlı olarak damar tıkanıklığı görülür. Bu hastalık ve etkilerinden dolayı da felç görülebilir.
Kısmi Felç Belirtileri
Kısmi felci geçiren hastalarda çoğunlukla sağ veya sol tarafta yüzde, kolda ve bacaklarda güçsüzlük hissedilir. Kişi bu organlarını hareket ettirmeye çalıştığında kaldıramaz ya da elini kuvvetli şekilde sıkamaz, ayağını yerden kaldırırken zorlanabilir.
Kısmi felç sağ taraf üzerinde meydana gelirse o uzuvlar üzerinde belirtiler görülür. Yüksek tansiyona bağlı kısmi felç geçiren hastalar bu durumu tekrar yaşamamak için tansiyonlarına dikkat etmelidir. Ayakta kısmi felç, ya da elde felç görüldüğünde bunların nedenleri arasında birçok etmen yatabilir. Bunlardan bir tanesi de yüksek tansiyondur.
Kısmi felç düzelir mi? Evet görülen belirtiler ve bu belirtilere bağlı olarak konulan tanı akabinde tedavi le düzelebilir. Felç geçiren kişide çoğunlukla denge kayıpları, yürüme güçlük, eşyaları ele alırken kavrama ve tutmada zorlanma, kasların çabuk yorulması görülür. Bazen konuşma güçlüğü, dikkat bozukluğu da görülen belirtilerdendir.
Bebeklerde kısmi felç görülebilir. Fakat bunun anlaşılması biraz zor olabilir. Düzenli doktor kontrolü ile bu durum kontrol altına alınabilir. Kalp ameliyatı sonrası kısmi felç yaşanabilir. Bu durumda da ortaya çıkan belirtiler aynı olup, mutlaka hekim kontrolü ile tedaviye başvurulmalıdır.
Beyne pıhtı atması sonucu kısmi felç ve beyin damar tıkanıklığı kısmi felç durumlarında ortaya çıkan belirtiler kısa sürede kendini gösterir. Bu açıdan hasta mutlaka düzenli olarak kontrol edilmelidir. Gereken tedaviler için sürekli gözetim altında olmalıdır.
Kısmi Felç Öldürür mü?
Kısmi felcin görülmesinden sonra hasta çok iyi bakılmalıdır. Çünkü ölüm sebeplerine bakıldığında felç nedeni ile ölümler çok fazladır. Çünkü beyne giden damarların tıkanması ya da beyin kanamasından dolayı bu durum ortaya çıktığı için tedavi altına alınmazsa ölüm gerçekleşebilir.
Kısmi felç sağ taraf iyileşir mi, sağ taraf kısmi felç zamanla ölüme neden olur mu? Bu gibi soruların cevabı uygulanan tedaviye ve hastanın gayretine bağlıdır. Felç geçiren hasta mutlaka tedaviye başlamalı ve günde en az bir saat kadar fizik tedavi almalıdır.
Kısmi felç sol taraf tedavisi için mutlaka düzenli bir program uygulanmalı ve uzman doktorlarca gözetim altına alınmalıdır. Ayrıca tedaviden sonra kısmi felç yüzde kaç rapor alır bunun için de uzman doktor kararı çok önemlidir. Buna bağlı olarak %10 ile %50 arasında rapor alabilir.