İnme tedavisi hızlı ve etkili bir tedavi yöntemiyle yapıldığında, hastanın hasar kalmadan iyileşmesi ve eski sağlıklı haline dönmesi mümkündür.
İnme tedavisi inmenin türüne ve derecesine göre değişik yöntemlerle yapılmaktadır. İnme tedavisinde en önemli etken zaman kaybetmeden hastaya uygun tedavi yönteminin uygulanmasıdır. Uygun tedavi yöntemi ancak doğru teşhis ile yapılabileceğinden, inme belirtisi gösteren hastanın beyin görüntülerini incelemek gereklidir. Bilgisayarlı tomografi ya da Manyetik rezonans cihazları ile hastanın beyininde meydana gelen hasarlar ve yeri tespit edilebilmektedir.
Ayrıca gelişen teknoloji sayesinde difüzyon MR ve perfüzyon MR gibi farklı MR teknikleri kullanılır. Bu sayede daha ayrıntılı ve farklı şekillerde hasar detaylı olarak tespit edilebilmektedir. Damarların daha ayrıntılı bir şekilde görülmesi gereken durumlarda BT anjiyo ve damar ultrasonu gibi görüntüleme yöntemleri kullanılmalıdır. Risk grubunda olan özellikle 55 yaş üzeri hastalar için belirli periyotlar da check-up yaptırması ve damar tıkanıklığı olup olmadığı kontrol edilmelidir.
İnme Tedavisi
İnme nedir tedavisi mümkün müdür: Öncelikle inme hastalığını anlamak için kısaca inmeden, inmenin belirtilerinden bahsedelim. İnme bir beyin damar problemi olup, nöroloji bölümünün ilgilendiği ve tedavi ettiği hastalıklardan biridir. İnme aniden ortaya çıkması, vücutta özellikle hareket sisteminde kalıcı etkiler bırakabilmesi ve ölümle sonuçlanabilmesi açısından oldukça önemlidir. İnmenin bilinen en önemli belirtileri bedenin tek tarafında aniden ortaya çıkan uyuşma, yüzde kayma, konuşma ve görme problemleri sayılabilir.
İnme tedavisi nedir: İnme genellikle 2 şekilde ortaya çıkmaktadır. Birincisi ve en çok yaygın olanı beyne gelen damarlarda pıhtı oluşumudur. Pıhtı bazen kalpten gelen atardamarla gelir bazen de damar sertliği sonucu oluşabilir. Beyin damarlarında pıhtıdan kaynaklı olarak bir inme meydana gelmişse hastaya pıhtı eritici ilaçlar verilerek pıhtının dağıtılması sağlanabilir.
Bu ilaçlar oluşan pıhtıyı yok edebilir ya da yeni pıhtıların oluşmasını engelleyebilir. Pıhtının yeri tespit edilebilir ve ameliyatla pıhtı çıkarılabilir. İnme kanamadan kaynaklı ise kanamanın yeri tespit edilerek kanamayı durdurucu tedavi yöntemleri izlenmektedir.
İnme felç tedavisi, hastanın durumuna, yaşına, cinsiyetine ve inmenin türüne göre yapılmaktadır. Hasta da ilk etapta pıhtı oluşumu ya da kanama varsa bunlar tedavi edilmektedir. Uzun dönem de hastada eğer kalıcı hasarlar oluşmuşsa hastaya uygun rehabilitasyon yöntemleri uygulanarak hastanın daha iyiye gitmesi sağlanabilir. Hastaya fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri uygulanarak kas gücünün arttırılması, konuşma bozukluklarının giderilmesi sağlanabilir.
İnme Nedir Tedavisi Var Mı?
İnme hastalığı tedavisi vardır. Hastanın durumuna göre hasta tamamen sağlığına kavuşabilir. Bazen ne kadar etkili tedavi yöntemleri uygulanırsa uygulansın hastada kalıcı hasarlar oluşması sebebiyle tamamen eski haline dönemeyebilir. Fakat hastanın durumunun iyiye gitmesi amacıyla hastaya uygun tedavi yöntemleri ile durumunda iyileşme sağlanabilir.
İnme Sonrası Konuşma Bozukluğu Tedavisi?
Beynimizin konuşmadan sorumlu olan bölgesi beynimizin sol lobunda bulunur. Bu bölgede herhangi bir şekilde kanama, pıhtı oluşumu, damar tıkanmaları ve damar daralmaları sonucu hasar oluşabilir. Oluşan bu hasarlar kişi de konuşma aksaklıklarına neden olmaktadır ayrıca bazen bu kişilerde anlamada da güçlük oluşabilmektedir. Konuşma bozuklukları bazen kendiliğinden geçerken bazen de konuşma terapilerine ihtiyaç duyulabilmektedir.
Doktor tarafından hastaya özel olarak hazırlanan konuşma terapisi programı hastaya yavaş yavaş uygulanarak tedavi edilir. Konuşma becerisinin eski haline dönmesi hastanın durumuna bağlı olarak değişmektedir. Bazı hastalar terapiye kısa zaman da yanıt verirken bazılarının tedavisi daha uzun sürmektedir. Ağır vakalarda konuşma becerisi arttırılsa bile eski haline dönememektedir.
İskemik İnme Tedavisi
Akut iskemik inme tedavisi pıhtıyı eritmek, tamamen ortadan kaldırmak ve pıhtının yeniden oluşumunu engellemek için yapılır. Birçok yöntem vardır ve bu yöntemler şunlardır:
- Pıhtı eritici ilaç tedavisi, genellikle küçük damar tıkanmalarında ve toplardamarlar yoluyla yapılan tedavidir. Bu tedavi yöntemi ağır durumlarda etkili olmamaktadır.
- Anjiyo yöntemiyle tıkanan damarın bulunarak pıhtının çıkarılması yöntemi,
- Şah damarında tıkanma meydana geldiği tespit edilmişse daralmaya ya da tıkanmaya yol açan plakların damarlardan temizlenmesi yöntemi uygulanır,
- Anjiyo yöntemiyle kasıktan girişim yapılarak beynin tıkanmış ya da daralmış damarlarının açılması sağlanır,
- Stent uygulanarak beyin damarlarında ki dar kısmın genişletilmesi sağlanabilir.
Akut İnme Tedavisi?
Akut inme ya da iskemik inme aynı türde olup en çok rastlanan inme türüdür. Akut inme genellikle damar içinde pıhtı oluşumu ya da damarda daralma sebebiyle yeterli kanın beyne ulaşamaması sonucu meydana gelmektedir. Akut inme tedavi yöntemleri genellikle küçük damar tıkanmalarında, toplardamar pıhtı eritici ilaçlarla sağlanırken. Ağır durumda ki akut inmelerde anjiyo, stent gibi yöntemlerle damar içi açılması ve cerrahi yöntemlerle pıhtının çıkarılması, yok edilmesi sağlanmaktadır.
Hemorajik İnme Tedavisi
Hemorajik inme, inme türleri arasında daha az rastlanan inme türü olup beyin damarlarında veya beyin zarında kanama meydana gelmesidir. Beyin kanaması olarak bilinen hemorajik inme genellikle damarların bağlantılı olduğu zayıf noktalarda ki patlama veya baloncuk oluşumu ile ortaya çıkmaktadır. Hemorajik inme beyin kanamasına sebep olduğu için kullanılan tedavi yöntemleri de kanamayı azaltıcı ve durdurucu nitelikte tedavi yöntemleridir. En çok kullanılan yöntemler ise şu şekildedir:
- Hastaya kan basıncını düşürmek için ilaçlar kullanılır,
- Kanamadan dolayı artan kafa içi basıncını düşürmek için cerrahi yöntemler kullanılır,
- Hasar gören beyin damarlarlarını onarıcı ameliyat yapılabilir,
- Kanayan damar tespit edilerek anjiyografik yöntemlerle tedavi edilebilir,
- Beyin şişmesini azaltıcı ve durdurucu tedavi yöntemleri uygulanabilir,
- Kafa içi basıncını düşürmek için kafatasından açılan delikle kanın dışarı çıkarılması sağlanabilir.
İnme Tedavisi Ne Kadar Sürer?
İnme tedavileri inmenin derecesine ve hastaya bağlı olarak değişmektedir. Geçici felç geçiren hastalarda belirtiler 24 saat gibi kısa sürede ortadan kalkmaktadır. Geçici felçte belirtiler ortadan kalksa bile, kalıcı inme olmaması için inmenin sebebi anlaşılmalı ve uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
Kısmi felç geçiren hastalarda ise tedavi süresi yaklaşık olarak 3 – 6 ay arasında değişmektedir. Uygun tedavi yöntemleri ile kısmi felç tamamen ortadan kalkmaktadır.
Kalıcı felç geçiren hastalarda hastanın durumunu iyileştirici ve daha az yardıma ihtiyaç duymasını sağlayıcı tedavi yöntemleri uygulanır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri, konuşma terapileri gibi tedavi yöntemleri ile hastaların eski sağlıklı günlerine dönmeleri hedeflenmektedir.