İnme Belirtileri

İnme Belirtileri

Yazı İçeriği

İnme belirtileri genellikle aniden ortaya çıkar ve yüzde kayma, konuşma bozuklukları gibi ciddi şekilde görülebilen belirtilerdir.

İnme günümüzde kalp krizi, kanser gibi öldürücü hastalıklardan olup özellikle orta yaş ve ileri yaşta ki kişileri daha fazla etkilemektedir. İnme beyne temiz kan taşıyan atardamarlarda tıkanma ya da kanama olması sonucu ortaya çıkar. İnme belirtisi gösteren kişiye evde müdahale etmek oldukça yanlıştır. İnme geçiren kişinin gösterdiği belirtiler bariz gözle görülebilir olup bu belirtiler görüldüğünde derhal en yakın bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

İnme geçiren kişi için ilk 3 saat oldukça önemlidir. Hızlı ve etkili bir şekilde damar tıkanıklığı, kanama veya anevrizma sonucu hasarlı olan bölgeler tespit edilmeli ve müdahale edilmelidir. Geçici felçlerde belirtiler bazen hemen ortadan kalkmaktadır, bu sebeple belirtiler geçse bile zaman kaybedilmeden hastaneye gidilmeli gerekli tedaviler yapılmalıdır.

İnme Belirtileri Nelerdir?

İnme belirtilerinden herhangi biri görüldüğünde, ilk yardım biliniyorsa ve hastanın soluk almasında sıkıntı varsa sağlık merkezine ulaşana kadar soluk alması sağlanmalıdır. Doğru pozisyonda hasta yatırılmalı ve acil sağlık merkezine haber verilmelidir. Hasta en kısa zamanda ve doğru bir şekilde hastaneye ulaştırılmalıdır. Peki, birçok ölüm ve kalıcı hareket kayıplarına sebep olan İnme hastalığının belirtileri nelerdir?

  • Vücudun tek tarafında ani uyuşukluk ve güç kaybı,
  • Konuşmada ve anlamada güçlük çekme,
  • Ani görme kayıpları,
  • Ani ve şiddetli baş ağrısı,
  • Yürüme güçlüğü,
  • Ani sersemlik ve denge kaybı,
  • Solunum, yutma gibi fonksiyonların azalması ya da kaybı.

İnme belirtileri ve nedenler,  inme olan bölge ve şiddetine göre değişmektedir. Vücudun tek tarafında ani uyuşma ve his kaybı varsa en belirgin belirtilerinden biridir. Eğer sol tarafta bir sorun varsa beynin sağ tarafında, sol tarafında bir sorun varsa beynin sağ tarafında hasar vardır diye düşünülmektedir. Ayrıca beynin denge merkezinde ve tümünde de hasar meydana gelebilir ve hayati fonksiyonları etkileyebilir. Özellikle soluk alıp vermede güçlük çeken ve yutkunma zorluğu yaşayan kişiler için zaman çok önemlidir ve derhal müdahale edilmesi gereklidir.

İnme belirtileri ve tedavisi, hastanın geçirdiği inme türüne ve şiddetine göre yapılır. Eğer pıhtılaşmadan kaynaklı inme mevcut ise ilaçlarla pıhtı dağıtılabilir, beyinden katater ile pıhtı eritilebilir ya da ameliyatla pıhtı çıkarılabilir. Eğer baloncuk oluşumu ya da kanama varsa kanamayı durdurmak için ameliyat tercih edilebilir.

Ayrıca yapılan tedaviler sonucu inmenin nedenleri araştırılmalı ve nedene uygun tedavi programı oluşturulmalıdır. İnmenin sadece damarlar ve beyinden kaynaklanmadığı unutulmamalı kalp damar sisteminde de sıkıntı olabileceği akla getirilmelidir. Beyne gelen atardamarlarda pıhtı oluşumu genellikle yüksek tansiyon sebebiyle olmaktadır. Bu sebeple risk grubu hastaları takip edilmelidir.

İnme Belirtileri Ne Kadar Sürer?

İnme belirtileri, genellikle aniden ortaya çıkar ve bazen kısa sürede geçebileceği gibi bazen de uzun süreli olabilmektedir. Hızlı ve etkili bir tedavi yöntemiyle kalıcı hasarlar önlenebilir, hastanın hayati fonksiyonlarını kaybetmesini önleyerek can kayıplarının önüne geçilebilir.

Geçici İnme Belirtileri

Geçici inme beyne giden damarlarda kanın kısa süreli kesilmesi ile ortaya çıkar. Geçici inme belirtileri yirmi dört saatten az sürer ve kalıcı değildir. Fakat ciddiye alınmadığında kalıcı ve hasar verici inmelere sebep olabilmektedir. Genellikle beyin damarlarında pıhtı oluşması sebebiyle geçici felç oluşur ve pıhtının ilaçlarla dağılması veya ameliyatla yok edilmesi sonucu ortadan kalkar. Geçici inme belirtileri genel olarak şu şekildedir:

  • Konuşma zorluğu yaşanması
  • Çift taraflı görme veya görmede azalma,
  • Vücudun tek taraflı uyuşması,
  • Yüzde uyuşma ya da kayma,
  • Denge ve hareket kayıpları

Görüldüğü üzere geçici inme belirtileri normal inme belirtileri ile aynı olup sadece daha kısa sürmektedir.

İskemik İnme Belirtileri?

İskemik inme en çok rastlanılan inme türü olup, beyin damarlarında pıhtı oluşması sebebiyle kanın tamamen veya kısmen dokulara ulaşımının engellenmesidir. Kan ve oksijen ulaşmayan beyin hücreleri kısa sürede ölmeye başlamakta ve kalıcı hasar oluşabilmektedir. Beyinde meydana gelen hasara bağlı olarak hareket sistemi doğrudan etkilenmekte kişinin hareket yeteneği tamamen ya da kısmen kaybolabilmektedir.

İskemik inmede ilk saatler oldukça önemlidir ve pıhtının ortadan kaldırılması sonucu kalıcı hasarların önüne geçilebilmektedir. İskemik inme belirtileri ve normal inme belirtileri aynıdır.

Ücretsiz Randevu