Hemiparezi nedir: Tek taraflı güçsüzlük haline neden olan yaygın bir hastalıktır. Literatür de vücudun bir tarafını hareket ettirememeye ve hareket yeteneğini kısıtlamaya neden olur. Hemiparezi belirtileri tek taraflı olarak kollarda, ellerde, bacaklarda ve yüz kaslarında etkili olmaktadır.
Eğer vücut üzerinde tek taraflı zayıflık durumu oluşmuşsa, yemek yeme, kıyafetleri giyinme ve tuvaleti kullanmada sorunlar yaşayabilirsiniz. Özellikle hemiparezi hastalığı olanlar gün içinde yapmak istedikleri aktivitelerde sıkıntı yaşarlar.
Hemiparezi fizik tedavi, ev ortamında yapılan egzersizler ve bu hastalık için yardımcı cihazlar dolaşımın devam etmesine ve hastalığın belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.
Hemiparezi Ne Demek?
Hemiparezi nedir kısaca vücudun tek tarafında oluşan zayıflıktır. Vücudun etkilenen tarafında hareket gerçekleşir fakat kaslardaki gücün azaldığı fark edilir. Hastaların iyileşmesi hastanın kas yapısına ve bünyesinin gücüne bağlı olup, süre bu faktörlere göre uzayıp kısalmaktadır.
Hemiparezi tedavisi için fizyoterapistler, mesleki terapistler ve profesyonel sağlık uzmanları tarafından verilir. Bu hastalıktan kurtulmak için büyük rol oynayıp, hastaların normal yaşamlarına devam etmelerini sağlarlar. Özellikle günlük hayat için gerekli olan kontrol mekanizmasına, duygu ve motor becerilerini yeniden kullanmanıza imkan tanır.
Genel olarak hemiparezinin etkili olduktan sonra gösterdiği semptomlar aşağıdakiler gibidir:
- Yürümede zorluk yaşanması
- Denge kayıplarının yaşanması
- Kaslarda sürekli yorgunluk
- Nesneleri tutmada, kavramada yetersizlik
- Koordinasyon eksikliğinin yaşanması
- Hareket ederken hassaslıkların azalması
Yukarıda yer alan belirtiler hemiparezi nedir sorusuna cevap olarak söylenebilir. Bu belirtilerin karşılığı bu hastalığı genellikle ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca doğuştan sol hemiparezi durumu varsa çocuk spastik felçli demektir. Mutlaka erken dönemde tanı ve tedavilere başlanmalıdır.
Hemiparezi Hemipleji Farkı
Hemipleji ve hemiparezi arasındaki fark şu şekildedir. Hemipleji kaslar üzerinde tam güç kayıplarına neden olur. Hemiparezi ise kaslarda kısmi olarak güç kayıpları yaşanmasına denir.
Hemiplejide nefes alma verme, yutmak, konuşma, mesanede idrarı tutamama, bağırsak yollarında kontrolü kaybetme, vücutta bir tarafı hareket ettirme güçlük belirtileridir. Hemiparezi de ise yürümede zorluk, ayakta durmada zorluk, vücudun etkilenen tarafında tam zayıflık ve etkilenmeyen kısımda aşırı gerginlik oluşur.
Hem belirtileri hem de ortaya çıkma nedenleri farklılık gösteren bu iki hastalığı yaşayanlarda farklı tedavi süreçleriyle karşılaşır. Fakat bazı hastalıklardan dolayı iki hastalık da aniden ortaya çıkabilir.
Peki, o hastalıklar nelerdir aşağıda inceleyelim:
- Serebral palsi
- Beyinde meydana gelen kanser
- Çocuk felci
- Kas distrofisi
- Beyin enfeksiyonu
- Omurilik yaralanması
- Travmatik beyin hasarı
- MS (mutipl skleroz)
Hemiparezi nedir nasıl tedavi edilirden önce tanısı konulmalı ve uzman kişilerce tedaviye başlanmalıdır. Ayrıca iki hastalığın tanısında doktorlar çok önemli rol oynamaktadır. Hemiparezi ve hemiplejinin teşhisi için önceden belirlenmiş prosedürler uygulanır. Bunların yanında görüntüleme testleri de kullanılır.
Omuriliğin ya da beynin her iki tarafında sağ ve sol olmak üzere loplar vardır. Yarılar olarak eşit parçaya ayrılmıştır. Bu iki yarım parça vücudun bir tarafının hareketlerini kontrol eder. Omuriliğin ya da beynin içinde herhangi bir yaralanma, vücudun bir tarafında zayıflık ve daha ilerisi felç yani inme ile sonuçlanabilir.
Hemipleji Hemiparezi
Hemiparezi nedir, hemipleji nedir nasıl tedavi edilir? İki hastalıkta vücudun bir tarafının etkilenmesine neden olur. Hemiparezi geçici olarak güçsüzlük, hemipleji ise tam güçsüzlüğe neden olur. Tedavi edilirken yardımcı ilaçlar ve fizyoterapistlerden, uzman doktorlardan yardım alınır.
İki hastalığın tanısı için şu testlerden yararlanılır:
- Röntgen
- MRI
- Tam kan sayımı olan CBC
- Elektromiyografi
- Myelografiden
- Bilgisayar tomografi olan BT taraması
Üstte bulunan testler yardımı ile kolaylıkla hastalığın tanısı konulabilir. Sonrasında hastanın durumuna göre çeşitli ilaç ve fiziksel tedaviler uygulanır. Özellikle hızlı tanı koymak bu testler ve görüntüleme testleri ile kolayca yapılabilir.
Hemiparezi ile hemipleji komplikasyonlarında zayıflık durumu, felç yaşanır. Fakat uzun sürece yayılan solunum güçlüğü, bağırsak kontrolünün zorluğu, idrar tutamama, kas atrofisi yaşanır. Bunlara ek olarak idrar retansiyonuna neden olur.
Hemipleji ve hemiparezi nedir sorusundan sonra nasıl tedavi edilir? Öncelikle fizik tedavi çok önemli rol oynamaktadır. İyi bir fizyoterapist eklemler üzerinde esneklik ve gevşeklik sağlayıp kas atrofisini engelleyebilir.
Mesleki terapiden, hareketlilik yardımcılarından, uyarlanabilir ekipmanlardan ve teknolojik yardımcılardan yararlanarak iki hastalıkta da iyileşme sağlanabilir. Ayrıca günlük hayat için hastalara aktivitelerini sürdürmeleri için verilen ipuçları da tedavi açısından çok önemli olup, hastaların mutlaka uyması gerekir.
Spastik Hemiparezi
Spastik hemiparezi nedir? Bu hastalık kaslar üzerinde doğrudan etkileme yapan, vücudun bir tarafında bulunan kol ve bacakları kısa süreliğine etkisiz bırakır. Hasta olan kişi hareket ederken zayıflık ve güçsüzlük hisseder.
Hastalık kişinin vücudunda etkili olduğunda, herhangi bir hareket durumunda kısa süreli kontrol edememe durumu yaşanır. Kısmen hareket kontrolüne izin veren bu hastalıkta fizik tedavi çok etkili olmaktadır.
Hemiparezi Hastalığı Düzelir mi?
Hemiparezi nedir nasıl tedavi edilir düzelir mi: Hemiparezi kaslar üzerinde kısa süreliğine gerçekleşen tek taraflı felç durumudur. Hastalık iyi bir tanı ve tedavi ile kısa sürede iyileştirilebilir.
Hem nöroloji hem de fizyoterapi bölümü ortaklaşa çalışarak hastalığın tedavi sürecinde önemli rol oynar. Hemiparezi başladığında vücudun tek tarafı kısmen felç olur ve vakit kaybedilmeden müdahale edilmesi gerekir. Eğer kısa sürede müdahale edilirse hastalık hasarlar bırakmadan etkisini kaybeder ve iyileşme görülür