Fizik tedavi ve rehabilitasyon öncesinde bu bölümün hangi hastalıklara baktığı ve fizik tedavi merkezleri konusunda neler bilinmesi gereklidir?
Fizik tedavi ve rehabilitasyon, bireyin doğuştan veya sonraki yaşamında oluşan fonksiyon bozukluklarını uzmanlar tarafından fark edilerek onarılmasını sağlayan önemli uzmanlık bilim dalıdır. Geçmişi eski dönemlere dayanan bu uzmanlık alanın, tecrübesi ile beraber modern yöntemlerin birleşmesiyle bireylerin sağlıklarında oluşan aksaklıkları gidermeye devam etmektedir.
Yaşam kalitesini bozan sıkıtılar; iskelet, sinir ve kas sistemi haricinde ortopedik rahatsızlıklar ve nörolojik hastalıkları da içinde kapsamaktadır. Hastalıkların bireylerdeki etkileri ve hikayesi farklı olabileceği için uygulanan yöntemlerde farklılıklar bulunmaktadır. İşin uzmanları olan fizyoterapistlerin gözlem ve tetkiklerdeki titiz çalışmaları sonucunda uygun metotlarla ve belirli periyotlarla hastalar rehabilete edilmektedir. Fizik Tedavi sonucunda insanlar sağlıklarına kavuşarak eski yaşam şekline kaldıkları yerden sorunsuzca devam edebilmektedir.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü
Ülkemizde ilk Fizik Tedavi adına profesyonel eğitim için 1961 yılında adım atıldı. Şu an günümüzde birçok üniversite, Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü eğitimi verilmektedir. Öğrenciler 4 yıllık staj ve yoğun sağlık dersleri almaktadır. Mezun olduğuna uzman unvanı alarak, Fizyoterapist olarak işe başlamaktadır. Fizik Tedavi dalının diğer sağlık branşlarıyla alakalı olduğu için beraber hareket edilmektedir. Fizik tedavi özür oranları açısından da aşamalara ayrılır.
Hastanın rahatsızlığına ve ağrılarının şiddetine göre az veya dozunda ilaç önerilmektedir. Çoğunlukla oluşan ödemleri ve spazm giderecek ve dokuları iyileştirmeyi artıracak reçeteler verilmektedir. Çoğunlukla farklı teknikler kullanılarak hastalara hizmet verilmektedir. Fizik Tedavi alanında uygulanan egzersiz, su, ısı, ışık ve elektrik akımları gibi birçok modern yöntem uygulanmaktadır.
Akıllarda Fizik tedavi ve rehabilitasyon neye bakar? Sorusu oluşmaktadır. Cerrahi müdahale olmadan çözüm ürettirilebilecek nörolojik, kas iskelet hareket sistemini gibi rahatsızlıklarla ilgilenilmektedir. Yapısal veya sonradan oluşan işlev bozuklukluları, işin uzmanları tarafından modern tekniklerle dışarıdan tıbbi müdahale yapılmaktadır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışma alanları; rehabilitasyon merkezleri, hastaneler, özel eğitim kurumları, spor kulüpleri, spor salonları, huzurevleri ve sağlık turizmi yapılan oteller gibi kurumlarında çalışma imkanları sağlanmaktadır.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi
Fizik tedavi birçok bilim dalından yararlanarak farklı tekniklerle iyileştirme yöntemleri uygulamaktadır. Rehabilitasyon kelimesinde bu kelime grubunun anlamını pekiştiren asıl öğedir. Çünkü kelime anlamı düzeltmek, yola koymak ve onarmak anlamında gelmektedir. Bireyin yaşam kalitesini bozan engellik halini sürdürmesine izin vermeden devlet ve bireylerin kurmuş oldukları fizik tedavi merkezlerinde eğitim almış sağlık görevlileri ve fizyoterapistler tarafından yapılmaktadır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon hangi hastalıklara bakar
Spor yaralanmalarında oluşan kas zedelenmeleri ve eklem ağrıları çözüm sunmaktadır.
Bel ve boyun oluşan fıtıklar için ağrı azaltacak tedavi uygulanmaktadır.
Alçıdan çıkarılmış kol, bacak veya ayak gibi uzuvların eski hareketli haline dönmesi farklı teknikler ve egzersizler yapılmaktadır.
Yoğun stresli yaşam sebebiyle vücutta oluşan kramplar ve diğer şikayetler cevap bulmaktadır.
Ortopedik ameliyatlar sonrası oluşan hareket bozukluklularını iyileştirmek.
Kısmi felç ya da vücudunun tamamı felçli olan bireylerde ilgilenilmektedir.
Hastaların rahatsızlıklarına göre tedaviler belirli periyotlar ve uygulanan yöntemler değişiklik göstermektedir. Rahatsızlıklarının büyüklerine belirli bir disiplin süreci için yataklı fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri bulunmaktadır. Felç, omur ilik yaralanması, beyin tümörü operasyonu, ortopedik müdahale sonrası süreç ve nörolojik rahatsızlıklar için tercih edilmektedir. Yoğun tedavi periyotları ile hastaları rehabilite ederek hayatlarına dönmelerin yardımcı olmaktadırlar.
Fizik Tedavi ve Hastanesi
Fizik tedavi ve rehabilitasyon hastaneleri hastalıkların ve uygulanan tedaviler nedeniyle geniş kapsamlı yerlerde hizmet vermelerinde fayda sağlamaktadır. Diğer sağlık alanlarında kıymetli önemli yere sahiptir. Lakin kullanılan araçlar ve teknolojik taşınamayan malzemeler kullanılmaktadır. Hastanın sadece bir defa değil günlük veya haftada bir periyotlarda gelmesi sebebiyle hastalarına daha rahat ulaşmak ve oluşacak karmaşayı önlemek adına tabiatına göre dizayn edilmiş binalarda hastalarına cevap vermektedir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon yorumları bakıldığında olumlu dönüşler alındığı görülmektedir. Uygulanan metotların hastalarda sağladığı olumlu sonuçları önerdikleri gözlenmektedir.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Fizik Tedavi alanında yeniliklere açık ve araştırmalarla yeni yöntemler bulmaya devam etmektedir. Hastalıkların çeşitliliği insan bünyesinin farklılığı bu araştırmalara çok az olsa da etkisi bulunmaktadır. 21. Yüzyılda insan gücünün ulaşabileceği alanların ulaşmak hastanın ameliyat olmadan yardımcı olmak adına birçok teknik uzman ve araştırmacılar tarafından çok fazla araştırma ve değerlendirmeler yapılmaktadır.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon günlük hayatta yaşamış olduğumuz kazaların gözle görülmeyen zararları takviye yaparak iyileşmesini sağlamaktadır. Büyük kazalar değil en basitinden günlük spor yaparken oluşan ani bir hareketin kaslarda hasar almasına sebep verebilir. Burada hastaların kendilerini iyice gözlemlemesi ve kendisine bir iyilik yaparak ağırlarına kulak vererek olay sıcak sıcakken doktora gitmesi çok önemlidir.
Fizik Tedavi Rehabilitasyon Nedir
Fizik tedavi ve rehabilitasyon bireyde doğuştan veya sonradan oluşan işlevsel kayıpları modern tekniklerle onarma yöntemidir. Bu yöntemler ışık, egzersiz, ısı, su ve diğer teknolojik araçlarla uygulanmaktadır. Süreç büyük bir disiplin ve uzun süre alabilir. Tedaviler işin uzmanları tarafından yapılmaktadır.