Felç tedavisi, hastaları ve yakınları tarafından oldukça merak edilen konulardandır Beyne pıhtı atması, damarlarda oluşan tıkanma, yırtılma veya kaza ve darbeler sonucunda oluşan felç durumu, hastanın günlük yaşantısı idame ettirmesini güç hale getirebilmektedir. Felç tedavisinin ilk adımı hastanın felç yaşamasına sebep olan durumun tespitidir.
Felce sebep olan durum tıkalı bir damar ise buna göre, alınan bir darbe ise buna göre ayrı ayrı tedaviler uygulanmaktadır. Felç beyin fonksiyonlarının kaybından veya hasar görmesinden kaynaklandığından, her hastanın durumu kendisine özgüdür. Bu nedenle, felcin genel geçer bir tedavisi bulunmamaktadır. Tedavi her hastanın durumuna özgü olarak uzman doktorlar tarafından belirlenmekte ve uygulanmaktadır.
Felç Tedavisi
Felç hastalığı kişinin vücudunda duyu kayıpları ile kendisini gösterir. Tedavisi, felç belirtilerinin ve sebeplerinin incelenmesi ve tespit edilmesi ile başlar. Tedavi, duyu kayıplarının önlenmesini ve kaybolan duyuların geri getirilmesini amaçlar. Hastaların hareket kabiliyetlerinde kayıplara yola açan bu hastalığın temel tedavi yöntemi fizik tedavi ve egzersizlerdir. Kaybolan duyuların geri kazanılması için kullanılan egzersizler duyu bütünleme olarak anılır. Felç sonrası kaybolan fonksiyonların bir arada tekrar çalışması ve koordine olması için uygulanan tedaviye Bobath tedavisi denir.
Kısmi Felç Tedavisi
Kısmi felç tedavisinin temelinde fizik tedavi bulunmaktadır. Örneğin, sol tarafında kısmi felç yaşayan bir hasta, uzman bir fizyoterapist eşliğinde felçten etkilenen fonksiyon ve duyuların geri kazanılması için vücudun sol tarafına odaklanan egzersizler üzerinde çalışır.
Sol Tarafı Felç Olan Hasta Tedavisi
Felç hastaları farklı şekillerde etkilemektedir. Bu nedenle, felcin her hastaya aynı şekilde uygulanabilir bir tedavisi bulunmamaktadır. Uzman fizyoterapistler öncelikle hastanın vücudunda felçten etkilenen bölge ve duyuları tespit ederler. Buna göre, sol tarafı felç olan bir hastanın tedavisi için bu taraftaki duyu ve fonksiyonları geri kazandırmaya yönelik egzersizler ve tedaviler uygulanır.
Sağ Tarafı Felç Olan Hasta Tedavisi
Uzman hekimler ve fizyoterapi uzmanlar felç tedavisi için hastanın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaktadır. Her hastaya uygulanacak felç tedavisi farklıdır. Diğer bir deyişle, sağ tarafı felç olan bir hastaya uygulanacak tedavi, bu hastanın ihtiyaçları doğrultusunda sağ taraftaki duyuların geri kazanılmasını ve güçlendirilmesini amaçlayacaktır.
Yüz Felcinde Botoks Tedavisi
Son yıllarda yapılan araştırmalarda botoks uygulamasının yüz felcinin tedavisinde kullanılabileceği ile ilgili bulgulara rastlanmıştır. Yüz felci özellikle hastaların; alnında, göz ve ağız çevrelerinde yaşanan duyu kayıplarına bağlı olarak mimik kaslarını tam olarak kullanamaması şeklinde kendini gösterebilir. Bu durumlarda, kişilerin yüzlerinin iki tarafının birbirinden farklı görünmesi mümkündür. Botoks uygulaması bu farklı görüntünün önüne geçebilecektir. Ancak, botoksun yüz felcinin tedavisinde uygulanması ile ilgili en doğru bilgi ancak uzman doktorlarca sağlanabilecektir. Bu nedenle, bu konuda bilgi almak isteyen kişilerin uzman hekimlere danışması önerilir.
Omurilik Zedelenmesi Felç Tedavisi
Kaza veya darbe sonucu omurilikte oluşan zedelenme veya hasar sinir sistemini etkileyerek duyu ve fonksiyon kayıplarına sebep olabilir. Doğru müdahale ve tedavi için en kısa süre içerisinde uzman bir hekime danışılması önemlidir. Hekim muayene ve gerekirse müdahalenin ardından hastayı fizyoterapiye yönlendirebilir. Fizyoterapi ile duyu kayıplarının geri getirilmesi ve vücut fonksiyonlarının güçlendirilerek geri kazanılması amaçlanır.
Beyin Kanaması Sonrası Felç Tedavisi
Damarda kanama meydana gelmesi, damarın yırtılması veya tıkanması felce yol açabilmektedir. Böyle durumlarda yapılacak ilk şey kanamanın durdurulması, tıkanıklığın giderilmesi veya mümkünse damardaki hasarın giderilmesidir. Bu müdahalelerle hastanın yeniden felç yaşamasına sebep olacak etkenler ortadan kaldırıldıktan sonra, tedavi için fizyoterapi ve egzersizler uygulanır.
Felç Tedavisi Egzersizleri
Felç tedavisinde kullanılan birçok farklı egzersiz bulunmaktadır. Bu egzersizler kişiye özgü olarak uzman fizyoterapistler ve hekimler tarafından belirlenir. Egzersizlerle; felcin sebep olduğu duyu kayıplarının geri getirilmesi, vücut fonksiyonlarının yeniden koordine edilmesi, istemsiz kasılmasın önlenmesi ve ağrıların kontrol altına alınması amaçlanır. Egzersizlerin bazıları Brunstrom yöntemi ve Bobath terapisi gibi isimlerle anılır.
Beyin Damar Tıkanıklığı ve Felç Tedavisi
Damar tıkanıklığı sonucunda oluşan felcin tedavisinde fizyoterapi ve egzersizler uygulanacaktır. Ancak, hastanın bir daha benzer bir durum yaşamasının önüne geçmek adına uzman hekim tarafından damar tıkanıklığına sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılmasını amaçlayan ek tedaviler de uygulanabilir.
Felç Konuşma Bozukluğu Tedavisi
Beyinde oluşan hasarın konuşma fonksiyonu ile bağlantılı olması halinde, felç sonucunda konuşma bozukluğu yaşanabilmektedir. Bu durumlarda, hastalara uzman doktorlar tarafından fizik tedaviye ek olarak dil ve konuşma terapisi de önerilebilecektir.
Felcin Tedavisi Var mı?
Felç, hastaların hareket kabiliyetini etkilediğinden günlük hayatlarını idame ettirmelerini güçleştirebilir. Bu nedenle, hastalar ve yakınları felcin tedavi edilip edilemediği konusunu araştırmaktadır. Bu sorunun cevabı ancak hasta uzman bir doktor tarafından muayene edildikten sonra verilebilecektir. Genellikle felçten etkilenen bölgeler fizik tedavi ile güçlendirilebilmektedir. Ayrıca, tedavi ile hastaların yaşadığı ağrılarında belli bir ölçüde önüne geçilebilmektedir.
Felç Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Felç tedavisinin süresi tamamen hastanın durumuna, tedaviye cevap verme hızına ve başka birçok farklı faktöre bağlıdır. Bu nedenle, tedavi süresi ancak tedaviye başlandıktan sonra uzman hekim tarafından belirlenebilir.