Felç Belirtileri

Felç Belirtileri

Yazı İçeriği

Felç belirtileri felç olan hastada kısa süre içinde kendini göstermeye başlar. Gösterilen belirtilerin bir kısmı kendiliğinden kaybolabilir. Fakat bazı belirtiler kalıcı olarak devem edebilir. Bu durumlarda etkili tedavilerle kolayca felç belirtilerini azaltmak ya da tamamıyla yok etmek mümkündür.

Felç geçirme anı bu belirtiler bir an da kendini gösterebilir. Hatta uzun süre devam edebilir. Bu durumda hemen ambulansın çağrılması çok önemlidir. Çünkü bilmeden yapılan müdahaleler daha kalıcı etkiler doğurabilir.

Felç atağı belirtileri aniden gelişen beyne giden kan ve oksijenin belli nedenlerden dolayı kesilmesi ya da azalması ile ortaya çıkar. Bir diğer ismi inme olan hastalığın tıpta iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan ilki iskemik diğeri kanayıcı inme olarak bilinmektedir.

İskemik inme damarların plak veya yağ birikmesi sonucu oluşur. Kanayıcı inme ise beyin kanaması sonucu oluşur ve görülme sıklığı daha azdır. Fakat ölümlerin çoğu kanayıcı felç sonucu görülmektedir.

Felç tedavisi uygulandıktan sonra belirtiler çoğunlukla azalır ya da ortadan kalkar. Fakat doğru tanıdan sonra iyi bir tedavi yapılırsa felcin tekrarlama olasılığı düşer. Bu sayede hasta uzun yıllar sağlıklı şekilde yaşamını sürdürür.

Sinirsel Felç Belirtileri

Felç belirtileri ortaya çıkma nedenine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Özellikle beyin kaynaklı olmayan felçlerde bu farklılık daha çok ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bu belirtilerin ortaya çıktığı andan itibaren sürekli ve geçici olması uygulanan tedaviyle felcin ortaya çıkma nedeni ile doğru orantılıdır.

Peki, felç olma belirtileri nelerdir?

  • Kolda, bacaklarda ve yüzde hissizlik oluşması
  • Konuşmada zorluk yaşanması
  • Duyulanların zor anlaşılması
  • Kişinin kendini ayakta fazla tutamayışı
  • Konuşurken dilinin tutulması
  • Gözlerden birinde ya da ikisinde görmenin zorlaşması
  • Ani felç belirtileri arasında olan yürümenin zorlaşması
  • Geçici felcin belirtileri içinde olan başın dönmesi
  • Felç başladıktan sonra ani olarak ortaya çıkan nedensiz başın ağrıması

Yukarıda yer alan belirtiler felç belirtileri olup, eğer kendinizde ya da yakınlarınızda varsa acilen ambulansın çağrılması yararlı olacaktır. Daha sonra en geç 24 saat içerisinde uzman doktorlar tarafından tanı konması ve akabinde tedaviye başlanması çok önemlidir.

Hasta ne kadar hızlı ve güvenli şekilde hastaneye ulaştırılırsa hayatta kalması ve felçten kaynaklı hasarlardan kurtulma durumu artacaktır. Geç kalınırsa kalıcı hasarların yanında kısa sürede kişinin ölümü ile sonuçlanan kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Felç Geçirme Belirtileri Nelerdir?

Felç Geçirme Belirtileri Nelerdir?

Felç belirtileri açıkça belli olsa da sonradan çıkan belirtilerde olmaktadır. Özellikle beyin damarları ya da beyinden kaynaklı felç durumlarında bu durum çokça görülmektedir. Belden aşağı, ayakta ve boyun fıtığı felç belirtileri bu durumların dışında yer alır.

Bel fıtığında felç belirtileri ise kollarda, bacaklarda ağrı, kaslarda zayıflık hissi görülür. Bunlara ek olarak parmak uçlarında duramamak, otururken ve kalkarken güçlük çekilmesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kolda felç belirtisi ve bacakta felç belirtileri ise ilk önce halsizlik sonrasında kasları yönetememe sorununu ortaya çıkarabilir. Bu durumlarda mutlaka doktor yardımı alınmalı ve kişinin hareketlerine dikkat edilmelidir. Sonra kortizon tedavisi ile fizik tedavi ile bu durumun aşılması sağlanabilir.

Yaşlılarda felç belirtileri ise kol veya bacaklarda uyuşukluk, güçsüzlük hissedilmesi, ani kafa karışıklığı ve konuşmada anlamada zorluk yaşanır. Ek olarak gözlerde görme kaybı, şiddetli baş ağrıları görülebilir.

Kısmi Felç Belirtileri

Felç geçirmek günlük hayatta belli nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu belirtilerin nedenleri arasında daha çok beyin damarları üzerinde gerçekleşen rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkmaktadır.  Özellikle beyin kanaması felç belirtileri ve tedavisi için en büyük nedenlerdendir.

Felç olmanın belirtileri için çoğunlukla hareketsizlik ve kuvvetsizlik gelir. Felç belirtileri nasıl anlaşılır nasıl belli olur? Öncelikle hastanın hareketleri incelenir ve ev ortamında aile yakınları fazla farkında olmayabilirler. Bu yüzden birkaç bulguya rastlandığında hemen doktora gidilmeli ve doktorların muayenesinden sonra tüm belirtiler ortaya koyulur ve tedavi sürecine geçilir.

Kısmi felç geçiren hastalar vücut bölümlerindeki kasların hareket mekanizması üzerinde bir miktar kontrol sahibi olabilirler. Bu durum sadece kısmi felç durumunda geçerlidir. Tam felç halinde bu kasların kontrolü asla hasta olmaz.

Kısmi felç geçiren hastaların bacaklarda felç belirtileri sadece hareket ederken güçsüzlük hissedilmesi ya da zorlanılması olarak ortaya çıkar. Kişi bacağını oynatabilir, bir yere gidebilir. Fakat hareket ederken elbette zorlanır.

Ücretsiz Randevu