Evde fizik tedavi, özellikle hastaneye gitmekte zorlanan, kendi kişisel ihtiyaçlarını dahi bir başkasının yardımı olmadan yapamayan hastalar için büyük kolaylıktır.
Evde fizik tedavi için kendi ev ortamınızın konfor ve hijyeninde hastaneye gitmeden ve sıra beklemeden, uzman fizyoterapistlerle tedavinizi olabilirsiniz. Amaç felç hastaları, kas hastaları vb. durumu stabil olan hastaların günlük aktivitelerini arttırmaktır. Hastanın kısıtlı ya da hiç hareket sağlayamadığı bölgeleri aktif hale getirmektir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon, kas iskelet sistemi veya sinir sistemindeki hasar ve bozuklukların teşhis ve tedavi edilmesini sağlayan bir alandır. Fizik Tedavi yöntemleri vücudun dışından vücuda uyumlu fiziksel araçların uygulanmasıdır. Bu sayede hastaların hasar görmüş veya işlevini yitirmiş doku ve organlarının eski haline dönmesi, mümkün olduğunca işlevini arttırmak hedeflenir.
Evde Fizik Tedavi Hizmeti
Evde sunulan hizmetle, hasta kendini rahat ve güvende hisseder, hastanın durumuna uygun olarak evde bir ortam oluşturulur. Bu yöntem oldukça pratiktir ve hasta için bir takım zorluklar ortadan kaldırılmış olmaktadır. İyileşme süreci daha hızlı devam etmekte ve zamandan kazanç sağlamaktadır. Evde yapılan seanslarda fizik tedavi uzmanı hasta ile yakından ve birebir ilgilenir, hastaya daha fazla zaman ayırır. Hastanede yapılan seanslara göre daha verimli geçmektedir. Fizyoterapist hastayla birebir ilgilendiği için hastayı yakından takip eder ve durumu hakkında daha çok bilgi edinir. Hastanın kat ettiği yolu daha yakından gözlemleyebilir.
Evde bu hizmeti alan hastalar şunlardır:
- Multiple Skleroz
- Felç hastaları
- Kalça diz protezleri olan hastalar
- Kalça kırığı ya da ortopedik hastalıkları olanlar
- Omurilik yaralanmaları
- Parkinson hastalıkları
- Yürüme zayıflığı yaşayanlar
- Kas hastalıkları olanlar
- Gerekli durumlarda yoğun bakım sonrasında
- Kanser rehabilitasyonlarında
- ALS
- Bel ve boyun fıtıkları
- Cerebral palsy
- Kan hastalıkları
- Spina bfida
- Tortikolis gibi hastalıklardan sonra evde tedavi alınabilmektedir.
Sağlık Bakanlığı Evde Fizik Tedavi
Sağlık bakanlığı ve bağlı kuruluşlar tarafından evde sağlık hizmetleri sunulmasına dair bir yönetmelik bulunmaktadır. Bu kapsamda ihtiyaç duyulan hastalara sağlık bakanlığı evde fizik tedavi hizmeti verilmektedir. Evde muayene, tetkik, tahlil, tedavi tıbbi bakın ve rehabilitasyon hizmetleri uzman ekiplerle sunulmaktadır. Ayrıca hasta yakınlarına hasta ilgili dikkat edilmesi gereken hususlarda eğitim verilmektedir.
Evde Fizik Tedavi SGK
Fizik tedavi de dahil çoğu evde sağlık hizmeti SGK tarafından karşılanmamaktadır, ancak evde fizik tedavi SGK tarafından bazı durumlarda karşılanabilmektedir. Aşağıda sıralayacağımız kişiler, engelli çocuk ve genç erişkinler ücretsiz bu tedavi imkanlarından faydalanabilmektedirler. Bunlar:
- Fiziksel olarak rehabilitasyon merkezine gidemeyen özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi öğrencileri
- Özel gereksinimli çocuklar
- Serebral palsi, beyin felci
- SMA hastaları
- Spina bfida
- Hidrosefali
- Becker müsküler distrofi
- Duchenne müsküler distrofi
Evde Kendi Kendine Fizik Tedavi
Doktorunuzun tavsiyesi ile evde kendi kendinize de hareketler yapabilirsiniz. Mesela bel fıtığı boyun fıtığı gibi hastalıklarda doktorlar tarafından verilen düzenli hareketler sayesinde ağrılar azalmakta ve tedavi sağlanmaktadır. Fakat felç gibi sma gibi ağır hastalıklarda mutlaka uzman fizyoterapist yardımı gerekmektedir. Yanlış uygulamalar hastayı iyileştirmek yerine durumunu daha da kötüye götürebilir.
Fizyoterapistinizin hazırladığı program doğrultusunda ve size öğretildiği şekilde evde programınızı uygulayabilirsiniz. Ayrıca eğer yardıma gerek olan durumlar varsa yardım edecek olan kişinin de mutlaka fizyoterapist tarafından bilgilendirilmiş olması gerekmektedir.
Evde Fizik Tedavi Aleti
Evde yapılan tedavi de birçok alet hastalığa ve hastaya uygun olarak seçilmektedir. Bunlardan en kullanılanları şunlardır:
- Tens Cihazı: Sinir sisteminin düşük gerilimli elektrik akımı ile uyarılması prensibiyle çalışır. Deri üzerine yerleştirilen elektrotlar sayesinde hastaya kontrollü bir şekilde elektrik akımı verilmektedir. Tens cihazıyla deri üzerinden gelen uyarı ağrı olan bölgeyi uyararak ağrıyı bloke eder.
- NMES Cihazı: Tens cihazı ile aynı mantığa sahiptir, elektrotlar deri yüzeyine yerleştirilir. Nörolojik ve müsküler düzeyde problem olan kasın gelişimini sağlamaya yardımcı olmaktadır.
- Kısa Dalga Diatermi: Derin vücut dokularını ısıtarak, dokularda kan akımını arttırma, esnekliği arttırma ve ağrıyı azaltma gibi etkilere sahiptir. Kısa dalga, mikro dalga, ultrason gibi tipleri vardır. En sık ultrason kullanılmaktadır. Küçük bölgeyi etkileyen sorunlarda ultrason, büyük bölgeyi etkileyen sorunlarda kısa dalga diatermi kullanılır.
Evde Fizik Tedavi Ücretleri
Evde sağlık hizmetleri son yıllarda özellikle hastaneye gidemeyecek yatağa bağlı hastaların oldukça tedavisini kolaylaştıran bir hizmettir. Ayrıca evde yapılan tedavilerle hem hasta yakınları hem hastaya kolaylık sağlamanın yanı sıra hastane yoğunluğu azaltılıp ve boş yatak kapasitesi arttırılmış olmaktadır. Bunun yanında hastaneye ulaşım, hastanede kalma bedeli gibi ücretlerden de hastaların yükü bir nebze hafifletilmiş olmaktadır. Bazı belediyeler ve vakıflarda özel durumlu ve durumu olmayan hastalar için evde aldıkları tedavi ücretlerini karşılayabilmektedir. Ayrıca bazı hastalıklarda bu tedaviler hastalara ücretsiz olarak da sağlanabilmektedir. Özel durumlar dışında evde alınan hizmetler ücretlidir.
Evde Fizik Tedavi Seans Ücretleri 2021
Evde fizik tedavi seans ücretleri 2021 yılında yaşadığınız il, tedavi hizmeti aldığınız kurum, hastalığın türü derecesi, seans sayısına göre değişmektedir. Ayrıca uygulanacak tedavi metodu ve kullanılacak aletlere göre de değişim göstermektedir. Tedavi alacağınız fizyoterapistin hem hastalığınızı değerlendirmesi tedavi yöntemlerini değerlendirmesi hem de ücret bilgini almak için birebir görüşülmesi gerekmektedir.