Boyun fıtığı fizik tedavi yöntemleriyle önlenebilen bir rahatsızlık türüdür. Boyunda meydana gelen travmalar, kasılmalar, doku kaybı gibi nörolojik rahatsızlıklar sonucu boyun diskinin yıpranmasıyla birlikte boyun rahatsızlıkları meydana gelir.
Boyun fıtığı fizik tedavi sürecinde boyun fıtığını doğru şekilde tanımak gereklidir. Boyun fıtığı ise; boyunda yer alan 7 adet omurga arasındaki disklerin yırtılması sonucunda, diskin omurilik kanalına doğru girmesi olayına denir. Bu durumu yaşayan bireylerde boyun fıtığı gözlemlenir. Boyun fizik tedavi süreçlerinde aldığı hasarı onarabilir ya da acı oranı biraz düşürülebilir. Ağrılar için fizik tedavi faydalı mı? Sorusunun yanıtını bu şekilde verebilmek daha doğru olacaktır.
Bu rahatsızlığı yaşayan pek çok bireyin aklından, fizik tedavi işe yarıyor mu? Sorusu geçmektedir. Boyun fıtığı için fizik tedavi alternatif ameliyatsız tedavi yollarından biridir. Kişiler fizik tedaviye başvurduklarında ameliyat olmadan ağrılarından kurtulabilir. Genellikle boyun fıtığı ağrıları şiddetli bir acı ile kendini belli eder ve aniden başlayabilir. Ağrı olana kadar kendini belli etmez. Belirtilerinde daha çok göğüste ağrı ve kasılmalar meydana gelebilir. Sinirlerde oluşabilecek baskılar sonucunda el ve ayaklarda uyuşukluk meydana gelebilir.
Bu durumda boyun fıtığından meydana gelebilecek sinir sıkışmaları oluşur. Peki, sinir sıkışması fizik tedavi ile geçer mi? Evet, sinir sıkışması fizik tedavinin pek çok farklı türü uygulanarak önlenebilir. Bu tedavi türlerinin en başında su tedavisi gelir. Sinirsel rahatsızlıklarda en sık kullanılan yöntemdir.
Bazı durumlarda boyun fıtığı fizik tedavi yöntemi hastayı iyileştirmede tek başına yetmeyebilir. Bu durumda hastaların yapacakları boyun egzersizleri fizik tedavi sürecinde ve tedavi sürecinden sonra iyileşmede katkı sağlayabilir. Aynı şekilde boyundan kaynaklanan sırt egzersizleri fizik tedavi yönteminden sonra düzenli olarak uygulanabilir. Peki, boyun fıtığı fizik tedavi nasıl yapılır?
- Fizik tedaviye başlamadan önce hastanın genel durumu gözden geçirilir. Bulgulara göre fizik tedavi sürecine geçilir.
- Fıtığın erken döneminde olan hastalar için boyunluk yardımıyla hastanın istirahati sağlanır. Şiddetli ağrı geçtikten sonra tedaviye başlanır.
- Fizik tedavide; lokal sıcak uygulamaları, ultrason, lazer, tensler, traksiyon ve türevi uygulamalar yapılır.
- Tedaviye ek olarak egzersizlerle hastanın iyileşme süreci hızlandırılır.
Hasta tamamen iyileşene kadar bu süreçler takip edilebilir. Fizik tedavi sonrası kas ağrısı gözlemlenirse fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerine ya da uzman bir doktor ile tekrar görüşülebilir.
Boyun Düzleşmesi Fizik Tedavi
Boyun düzleşmesi, boyun yapısının kendine has olan kıvrımını kaybederek düzleşmesine denir. Boyunda oluşan düzleşme, omurlara aşırı yük bindirilmesine neden olur. Buradaki omurlarda zamanla dejeneratif değişiklikler gözlemlenebilir.
Boyun düzleşmesinin meydana gelmesinde pek çok farklı etken bulunur. En yaygın olan etken, otururken, yatarken ya da uyku halindeyken maruz kalınan yanlış duruş bozukluğundan kaynaklanır. Günlük hayatta sıkça kullandığımız elektronik aletlere bakarken de bu durumlar sıklıkla yaşanabilir.
Düzleşmeyi belli eden en önemli belirtilerden biri de boyunda meydana gelen ağrıdır. Uzun ve şiddetli ağrılar çeken bireylerin kısa süre içinde mutlaka uzman bir doktora müracaat etmesi gerekir. Erken vadede önlenebilen bir rahatsızlık türü olduğu için, uyarılara dikkat etmek gerekir. Uyuduğunuz yastık seçiminde ve yanlış duruş bozukluklarınızı düzelterek, tedaviye ihtiyaç kalmadan bu rahatsızlığı önleyebilmek mümkündür. Boyun fıtığı için fizik tedavi yöntemleriyle iyileştirilen bir rahatsızlıkken, düzleşme erken teşhis sayesinde birtakım egzersizlerle önlenebilir.
Boyun Düzleşmesi Fizik Tedavi ile Geçer mi?
Boyun düzleşmesi fizik tedavi yöntemiyle geçebilir. Fizik tedavi süreçlerinde; aletli fizik tedavi ve el ile fizik tedavi adında iki farklı yöntem bulunur. Düzleşmenin ilerleme hızı ve son durumuna bağlı olarak tedavi süreçleri şekillenebilir. Genellikle 10 – 20 seans arası uygulanan tedavilerden olumlu sonuç alınabilir. Tedavi sürecine ilişkin soruları olan bireyler uzmanların yayınladıkları boyun düzleşmesi fizik tedavi izle videolarıyla sorularına cevap alabilir. Ayrıca videolarda yer alan boyun fıtığı fizik tedavi yorumlar ve boyun düzleşmesine dair yorumlar incelenebilir.
Boyun Fıtığı Fizik Tedavi Hareketleri
Boyun egzersizleri fizik tedavi süreçlerine yardımcı olan hareketlerdir. Boyun fıtığı fizik tedavi sürecinde bu hareketler doktor tavsiyesiyle haricinde uygulanmamalıdır. Özellikle boynu zorlayıcı hareketlerden kaçınmak gerekir. Aşağıdaki yönergelerde yer alan en kolay 7 egzersizi uygulayabilirsiniz.
- İki elinizi alın bölgenize koyun. Başınızı öne doğru itmeye çalışın ve ellerinizle başınıza engel olun. İçinizden 5’e kadar sayın, bırakın.
- Elleri başın arkasına koyun. Başınızı geriye itmeye çalışın ve ellerinizle aynı anda engel olun. İçinizden 5’e kadar sayın ve bırakın.
- Bir eli başın yan tarafına koyun ve hafif itmeye çalışın. Aynı anda elinizle başınıza engel olun. İçinizden 5’e kadar sayın ve bırakın. Aynı hareketi başın diğer tarafı için de yapın.
- Bir el şakaktayken, diğer elinizi başınızın arkasına koyun. Şakakta duran eliniz yönünde döndürmeye gayret edin. Aynı anda ellerinizle engelleyin. İçinizden 5’e kadar sayın ve bırakın. Aynı hareketi diğer taraf için de uygulayın.
- Başı sağa doğru çevirin ardından düz pozisyona getirin. Biraz bekleyin ve aynı şekilde sol taraf için de uygulayın.
- Başınızı öne doğru eğin, sonra düz pozisyona getirin. Biraz bekleyin ve başınızı geriye doğru yavaşça itin.
- Başınızı yavaş hareketlerle sağa yatırın, ardından düz pozisyona getirin. Biraz bekleyin ve başınızı sol tarafa doğru yatırın.
Yukarıdaki egzersizler 10’ar kere her sabah ve akşam, günde 2 kere yapılabilir. Aynı hareketler boyun ve omuz ağrısı fizik tedavi süreçlerine yardımcı olacaktır. Boyun fıtığı fizik tedavi ücretleri de seçilen tedavi yöntemine göre belirlenecektir.