Beyne pıhtı atması beyin damarların da bazı sebeplerden dolayı pıhtı oluşması sebebiyle damarın tıkanmasıdır.
Beynin vücutta hareket, solunum, denge ve koordinasyon, hormonların düzenlenmesi gibi birçok faaliyeti mevcuttur. Beyini bir bilgisayar gibi düşündüğümüz de bilgisayarın işletim sistemi gibi çalışan beyin, işlevini yerine getirmediğin de vücutta aksaklıklar meydana gelmektedir. Beyin damarlarında pıhtı oluşumu genellikle kalbin işlevsel bozukluklarından dolayı oluşmaktadır. Bu pıhtının beyin damarlarında bir an önce yok edilmesi hayatsal faaliyetlerin devamlılığı için ve kalıcı hasarlar oluşmaması için oldukça önemlidir.
Peki, hayati derecede önem arz eden beyne pıhtı atması nedir? Neden olur? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır? Varsa tedavi yöntemleri nelerdir? Beyne pıhtı atması sonrasında hastalar nelerle karşılaşabilir? Gibi merak edilen birçok sorunun cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Beyne Pıhtı Atması Nedir?
Beynin pıhtı atması ne demek ya da beyne pıhtı atması ne demek: Beyni besleyen damarlarda plakların oluşması ya da kalbin pıhtılı kanı beyne taşımasıyla beyin dokularına kan ve oksijen ulaşamaz. Beyin dokuları kan ve oksijenle beslenemez ise hücreler ani şekilde ölmeye başlarlar.
Beynine pıhtı atması, halk arasında yaygın olarak kullanılan bir kavram olup, inme oluşumlarının temel nedenlerindendir. Felç oluşumu 2 türde meydana gelip yüzde sekseni pıhtı oluşumu ile meydana gelen türdeki iskemik isme şeklidir. Diğer inme türü ise beyin damarlarında ki kanamadan meydana gelen hemorojik inme türüdür.
Beyne Pıhtı Atması Neden Olur?
Beyne pıhtı atması nedenleri genellikle kalpte olan bozukluklardan kaynaklanmakla beraber birçok nedeni vardır. Bu hastalığın sebepleri şu şekildedir:
- Uzun süreli hareketsizlik nedeniyle bacaklarda kan toplanması ve toplardamarlarda pıhtı oluşup bu pıhtının beyne ulaşması
- Hipertansiyon
- Diyabet
- Kolesterol
- Kalpte oluşan ritimsel bozukluklar sebebiyle kalp odacıklarında pıhtı oluşumu ve beyne taşınması
- Doğuştan gelen damarsal anormallikler sebebiyle pıhtı oluşumu
- Aşırı kilo ve obezite
- Alkol kullanımı
Beyne 2 kez pıhtı atması mümkündür ve kişinin felç kalma riskini arttıran bir durumdur. Bu yüzden ilk kez karşılaşanlarda hasar kalmasa bile pıhtı oluşumunun nedenleri araştırılmalı ve koruyucu önlemlerle ikinci kez oluşumu önlenmelidir. Ayrıca bir defa geçirenlerde 2.kez geçirme riski daha yüksektir.
Bebeklerde beyne pıhtı atması, nadir olarak görülmekle beraber genellikle genetik faktörler ve kalple alakalı problemlerden kaynaklanmaktadır.
Yüksek tansiyon beyne pıhtı atması, yüksek kan basıncının damarlarda hasar oluşturması sebebiyle meydana gelmektedir.
Akciğer kanserinde beyne pıhtı atması, kanser kişinin akciğerlerinden kalbe giden damarlarında oluşan pıhtı, atardamarlarla beyne ulaşabilir, kişide felce sebep olabilir.
Ameliyat sonrası beyne pıhtı atması da oldukça rastlanan durumlardandır. Ameliyat sonrasında vücutta pıhtı oluşumunu arttıran kan hücreleri pıhtı oluşumuna sebep olabilmektedir.
Beyne Pıhtı Atması Belirtileri
Beyne kan pıhtı atması belirtileri genel olarak şu şekildedir:
- Vücudun tek tarafında meydana gelen halsizlik, güç kaybı ve uyuşma
- Yüzde kayma,
- Konuşma ve anlama da güçlük çekilmesi,
- Çift taraflı ya da tek taraflı görme bozuklukları,
- Ani ve şiddetli bir baş ağrısı,
- Nefes alma da ya da yutkunma da zorluk yaşanması,
- Vücutta hareket ve denge koordinasyon kaybı,
Beynin sağ tarafına pıhtı atması olduğunda genellikle vücudun sol tarafında ki organlarda bir bozukluk meydana gelmektedir. Aynı şekilde sol tarafa pıhtı atması sonucu da sağ tarafta ki organlarda problemler oluşmaktadır.
Beyne pıhtı atması inme ile sonuçlanabilmektedir ve hasta geçici ya da kalıcı hasarlarla hayatını devam ettirmek zorunda kalabilmektedir.
Yaşlılarda beyne pıhtı atması genellikle gençlere oranla daha yüksek ihtimalle olmaktadır. Bu sebeple ileri yaşlarda kalp hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol, diyabet olan hastaların kontrol altında olması önemlidir. Ayrıca ileri yaştaki hastaların beslenmesine dikkat etmesi ve hareket etmeyi ihmal etmemesi gerekir.
Beyne Pıhtı Atması İyileşme Süresi
İyileşme süreci hastanın yaşı, cinsiyeti, pıhtının yeri, derecesine göre değişmektedir. İyileşme süreci bazı hastalarda hızlı bir şekilde olurken, bazı hastalarda kalıcı hasarlarla ömür boyu tedaviye maruz kalabilmektedir.
Beyne pıhtı atması sonrası beslenme ve hareket etme oldukça önemlidir. Özellikle yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları sebebiyle bu hastalığı geçirenlerin yağlı, ağır beslenmekten kaçınması oldukça önemlidir.
Beyne Pıhtı Atması Tedavisi Kaç Gün Sürer?
Beyne pıhtı atması tedavisi ve tedavinin ne kadar süreceği hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Bazen bu süre çok kısa süreceği gibi bazen de çok uzun zaman almaktadır.
Beyne pıhtı atması ilaç tedavisi, genellikle başvurulan ilk yöntem olup pıhtı eritilebilir durumda ise bu tedavi yöntemine başvurulmaktadır. Ayrıca Beyne kan pıhtı atması tedavisi, gerekli durumlarda cerrahi girişimlerle, anjiyo ve ameliyat ile de gerçekleştirilebilmektedir.
Beyne pıhtı atması bitkisel tedavi yöntemleri genellikle pıhtı oluşumunu engelleyici ve koruyucu yöntemlerdir. Sarımsak, zerdeçal, E vitamini ve bazı uçucu yağlar pıhtı oluşumunu engelleyici bitkisel yöntemlerdendir.
Beyne Pıhtı Atması Sonucu Felç Düzelir mi?
Beyne pıhtı atması sonucu meydana gelen iskemik inmehızlı ve etkin bir müdahaleyle pıhtının ortadan kaldırılması ile felç ortadan kalkabilmektedir.
Beyne pıhtı atması yaşayanlar, bazen kısa sürede felç belirtilerini atlatırken bazen de kalıcı hasarlarla hayatlarını devam ettirmek zorunda kalabilirler.
Beyne pıhtı atması sonucu kısmi felç pıhtının damardan atılması ve hastaya gerekli rehabilitasyon tedavi yöntemleri uygulanması ile ortadan kalkabilmektedir. Hasta 3 ila 6 ay arasında eski haline dönebilmektedir.
İlk müdahale kalıcı hasarların önlenmesi ve kişinin hayatta kalması açısından oldukça önemlidir. İnme belirtilerinden birini gösteren kişi doğru nefes alabilecek şekilde yatırılmalı ve 112 aranmalıdır. Eğer hasta arabayla gidebilecek durumdaysa hiç vakit kaybetmeden hastaneye gidilmelidir.
Beyne Pıhtı Atması Sonucu Ölüm
Beyne pıhtı atması öldürür mü: Eğer pıhtı atan kişiye en kısa sürede müdahale edilmezse ölümle sonuçlanabilir. Özellikle pıhtı eğer solunum ve yutkunmayı ilgilendiren bölgede ki damarlarda meydana gelmişse, hayati önem taşıdığı akıldan çıkarılmamalıdır.
Kısmi felç ile sonuçlandıysa hareket tamamen ortadan kalkmamıştır. Kaslar güçlendirilerek ve gerekli fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri uygulanarak kısmi felç ortadan kalkabilir. Kısmi felcin ortadan kalkması kişiden kişiye göre değişmekte olup genellikle 3-6 ay arasında iyileşme sağlanabilmektedir.
Beyne Pıhtı Atması Sonucu Yoğun Bakım
Bu durum oluştuğunda hasta yoğun bakımda tedavi edilebilmektedir. Genellikle kalpten beyne kan pıhtı atması şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Kalpten beyne pıhtı atması, kalpte olan ritim bozuklukları sebebiyle ya da kalp ameliyatı sonrası beyne pıhtı atması ile olabilmektedir.
Ayrıca anjiyo sonrası beyne pıhtı atması da yaşanabilecek istenmeyen durumlardandır. Anjiyo kataterinin geçtiği yerlerde pıhtı oluşabilmektedir veya ilaç verilirken hava kaçması gibi nedenlerle oluşan pıhtı beyne atabilmektedir.
Beyne pıhtı atması ameliyatı pıhtının ilaçlarla eritilemeyecek seviyede ağır olduğu durumlarda tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Beyinde pıhtı bulunan damarlar görüntüleme cihazları ile tespit edilip, pıhtı ameliyat ile çıkarılabilmektedir.
Beyne Pıhtı Atması Yutkunma Zorluğu
Beynin uyku merkezine pıhtı atması hayati öneme sahiptir. Yine hayati öneme sahip olan yutma bölgesi ve solunum bölgelerinde de pıhtı oluşumu hastada ölümle sonuçlanabilmektedir. Yutkunma zorluğu geçici olabildiği gibi inme geçiren hastaların yarısında devam edebilmektedir.
Beyne pıhtı atması beyin kanaması inme ile sonuçlanmakta olup beyin kanaması geçiren hastalarda pıhtı oluşum riski oldukça yüksektir.
Beyne Pıhtı Atması Sonucu Konuşamama
Beyne pıhtı atması sonucu konuşma bozukluğu beynin sol lobunda ki konuşma bölgesinde oluşan hasarlardan kaynaklanmaktadır. Konuşamama hastanın durumuna göre kalıcı olabilmektedir. Bazı hastalar da konuşma terapileri ile konuşma bozukluğu azaltılabilir ya da tamamen ortadan kalkabilir.
Beyne pıhtı atması sonucu hafıza kaybı, inme sonrasında ortaya çıkabilmektedir. Bu durum nöronların iyileşmesiyle ortadan kalkabileceği gibi hasarın boyutlarına göre bazen de kalıcı olarak devam edebilmektedir. Ayrıca bilinç kaybı sağ kalan nöronların diğer nöronlarla bağ kurarak iyileşmesi sağlanabilmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Beyne pıhtı atması tekrarlar mı?
Eve tekrarlayabilmektedir. Özellikle pıhtının kaynağı tam olarak tespit edilip tedavi edilmezse yüksek ihtimalle tekrar oluşması kaçınılmazdır.
Beyne pıhtı atması konuşma sorunu ne demek?
Beyinde pıhtı oluşumu eğer beynin sol lobunda ki konuşma bölgesinde bulunan damarları etkilemişse konuşma sorunu meydana gelebilmektedir.
Beyne pıhtı atması ne kadar sürede iyileşir?
İyileşme süreci hastanın durumuna göre değişmekte olup bazı hastalarda pıhtı ortadan kalkar kalkmaz iyileşebilmektedir.
Beyne pıhtı atması nasıl tedavi edilir?
Öncelikle doğru tedavinin doğru teşhisle yapılacağı unutulmamalıdır. Pıhtı olan damar tespit edilmeli pıhtı eritici ilaçlar kullanılarak ortadan kaldırılabiliyorsa kaldırılmalı yoksa cerrahi yöntemlerle pıhtı çıkarılmalıdır.
Beyne pıhtı atması nasıl önlenir?
Risk grubunda olan hastalar özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanmaları gerekiyorsa ilaçlarını düzenli kullanmalıdır. Sigara ve alkol bırakılmalı sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca uzun süreli hareketsizliklerden uzak durmalı mümkünse spor günlük rutin haline gelmelidir.
Beyne pıhtı atması nasıl olur?
Beyni besleyen damarlarda beyne kan pompalayan kalpte oluşan pıhtının beyne ulaşması ya da çeşitli nedenlerden dolayı beyinde pıhtı meydana gelmektedir.
Beyne pıhtı atması nasıl geçer?
Pıhtının ilaç, anjiyo, cerrahi yöntemlerle damardan uzaklaştırılması ile geçmektedir.
Beyne pıhtı atması nasıl anlaşılır?
Belirtilerden şüphelen doktor bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme teknikleri sayesinde beyinde oluşan pıhtıyı tespit edebilmektedir.
Beyne pıhtı atması hangi bölüm bakar?
Nöroloji bölümü bakmakla birlikte gerekli durumlarda kardiyoloji bölümü de hastaya bakabilmektedir.
Beyne pıhtı atması düzelir mi?
Tedavisi mümkün bir hastalıktır fakat doğru ve etkili tedavi yöntemleri oldukça önemlidir.
Beyne pıhtı atması tıptaki adı nedir?
Beyin embolisi olarak bilinmektedir.
Beyne pıhtı atması tehlikeli mi?
Tehlikelidir eğer zamanında müdahale edilmezse kalıcı hasarlara ve can kayıplarına sebep olabilir.